HIMARS e de azi hipersonic. SUA au început livrarea noilor rachete PrSM. Versiunile viitoare vor lovi și ținte în mișcare la 1.000 km distanță

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
PrSM, sursă foto: Lockheed Martin
PrSM, sursă foto: Lockheed Martin

US Army a preluat primele rachete PrSM (Precision Strike Missile) care vor începe să înlocuiască vechiul sistem de rachete tactice cu lansare de la sol.

”Livrarea rachetelor Precision Strike Missile Increment 1 (…) urmează testării de succes, pentru calificarea în faza de producție, desfășurată în poligonul de rachete White Sands, New Mexico, în noiembrie”, a anunțat US Army, pe 8 decembrie.

Livrarea marchează o etapă majoră pentru programul PrSM care, este unul dintre cele 24 de programe majore de modernizare pe care, US Army intenționează să le operaționalizeze până la sfârșitul anului 2023, potrivit publicației americane Defense News.

 

HIMARS hipersonic. Rachetele de ultimă generație PrSM vor înlocui ATACMS

 

2. -imagine fara descriere- (sistem_himars_cu_rachete_atacms_80036600.jpg)

PrSM este generația următoarea a armei pentru lovituri de precizie la distanță mare (Long Range Precision Fires weapon). Lansată de pe sistemele M142 HIMARS și MLRS M270A2, este capabilă să neutralizeze ținte la distanțe mai mari de 400 de kilometri. PrSM are un design de arhitectură deschisă pentru a se adapta dezvoltării viitoare, a precizat US Army în comunicatul de presă.

„Racheta va oferi comandanților de forțe întrunite o capabilitate 24/7, pe orice vreme, care va contracara abilitatea inamicului de a efectua manevre de luptă și operații de apărare antiaeriană”, a declarat Doug Bush, secretar adjunct al US Army pentru achiziții, logistică și Tehnologie.

În octombrie 2021, US Army a efectuat un test de zbor cu rază lungă de acțiune a PrSM despre care se crede că a depășit cerința actuală de autonomie de 499 de kilometri.

Retragerea SUA, în 2019, din tratatul cu Rusia privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF Treaty), a permis US Army să dezvolte o rachetă cu rază mai mare de acțiune. Tratatul împiedicase dezvoltarea rachetelor cu raza de acțiune cuprinsă între 499 de kilometri și 5.000 de kilometri.

 

Următoarele versiuni ale rachetei hipersonice PrSM vor putea lovi și ținte în mișcare, atât pe uscat cât și pe mare, chiar și la o distanță de 1.000 km

 

2. Racheta hi... (prsm_82638600.png)

Racheta hipersonică PrSM, foto: Lockheed Martin

PrSM Increment 1 a fost dezvoltată de compania Lockheed Martin. În versiunea inițială racheta va putea lovi doar ținte staționare și amplasate pe uscat, dar versiunile ulterioare vor angaja și ținte în mișcare, dislocate atât pe uscat cât și pe mare.

Astfel, Increment 2 va fi echipată cu un senzor de căutare multimod care permite inclusiv atacarea navelor de suprafață (LBASM - Land-Based Anti-Ship Missile), în timp ce Increment 3 urmărește o încărcătură explozivă mai mare pentru letalitate sporită.

În efortul Increment 4 se urmărește extinderea dramatică a razei de acțiune a rachetei la peste 1.000 de km, ceea ce va însemna un nou sistem de propulsie mai avansat tehnologic, cel mai probabil un motor ramjet sau scramjet. US Army a lansat Increment 4 în primul trimestru din 2023, prin alocarea de fonduri de maturare a tehnologiei către companiile Lockheed Martin, RTX și Northrop-Grumann, ultimele două făcând un parteneriat pentru a concura cu Lockheed.

Deși, oficial, nu a fost dezvăluită viteza PrSM, Lockheed preciza, în noiembrie, că racheta ”manevrează la viteze hipersonice pentru a se alinia cu ținta”. Pe lângă viteza și raza mai mare de acțiune față de ATACMS, noua rachetă PrSM are un diametru mai mic ce permite încărcarea a două rachete pe lansator, spre deosebire de una cât este capacitatea la ATACMS. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel