Ordinul lui Hegseth a venit după o întâlnire din Biroul Oval din 30 ianuarie, în cadrul căreia Trump a ridicat posibilitatea de a opri ajutorul financiar acordat Ucrainei, potrivit unor surse familiarizate cu situația. Totuși, președintele nu a dat nicio instrucțiune în acest sens. Ministrul său al apărării a acționat rapid și, potrivit unor surse din departamentul său, probabil că a crezut că îndeplinește dorințele președintelui, relatează Reuters pe scurt evenimentele.
Câteva ore mai târziu, au venit întrebările de la Kiev și Varșovia, unde se coordonează ajutorul pentru Ucraina, despre motivul pentru care Washingtonul a ordonat suspendarea zborurilor și dacă aceasta a fost o decizie permanentă. Nici Casa Albă, nici Pentagonul, nici Departamentul de Stat nu au putut răspunde la aceste întrebări. Zborurile au fost reluate o săptămână mai târziu.
Casa Albă, ca răspuns la noi informații din surse anonime, a declarat că Hegseth urma, de fapt, ordinul lui Trump și implementa poziția actuală a administrației la momentul respectiv. Totuși, este inexplicabil cum a fost posibil ca niciunul dintre ceilalți oficiali de rang înalt din domeniul securității naționale americane să nu fi știut despre acest ordin și de ce ordinul a fost anulat atât de repede.
„Negocierea încheierii războiului dintre Rusia și Ucraina este o situație complexă și fluidă. Nu vom descrie toate conversațiile dintre înalții oficiali ai administrației în acest proces. Principalul lucru este că războiul este mult mai aproape de sfârșit astăzi decât atunci când președintele Trump a preluat mandatul”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, despre această întâmplare.
Conform înregistrărilor, ordinul lui Hegseth a costat Comandamentul de Transport al SUA (TRANSCOM), care aranjează transferurile de arme, 2,2 milioane de dolari. Potrivit foștilor și actualilor oficiali ai Pentagonului, întreaga afacere este o dovadă a haosului din Departamentul Apărării, despre care se spune că este un secret deschis. Mai exact, aceste surse se plâng de contradicții interne în politica externă, diviziuni profunde și personal fără experiență.
Cine a fost cu ideea?
Potrivit a două dintre sursele intervievate de Reuters, Hegseth a fost cel care a sosit la întâlnirea cu Trump de la sfârșitul lunii ianuarie cu o propunere de suspendare a ajutorului. Hegseth are printre apropiații săi mai multe persoane fără experiență guvernamentală anterioară care promovează această măsură anume de mult timp.
Nu este clar dacă el a prezentat de fapt propunerea în timpul întâlnirii sau dacă aceasta a apărut în alt mod.
Faptul că a făcut acest lucru fără coordonare cu alți oficiali din domeniul securității naționale și fără aprobarea formală a președintelui sugerează că Hegseth, care a lucrat pentru Fox News înainte de a fi nominalizat ca secretar, probabil nu știa cum să procedeze corect în funcția sa.
În cele din urmă, suspendarea zborurilor a fost ridicată o săptămână mai târziu de fostul consilier pentru securitate națională, Mike Waltz. Dar apoi, o lună mai târziu, Casa Albă a anunțat înghețarea tuturor ajutoarelor acordate Ucrainei aprobate de Joe Biden, indicând în continuare că secretarul Apărării a acționat pur și simplu prematur.
„Este în linie cu politica administrației Trump de a acționa rapid, de a strica lucrurile și de a le repara ulterior. Aceasta este filosofia lor de management. Este minunată pentru Silicon Valley, dar când vorbești despre instituții care există de sute de ani, te confrunți cu probleme”, a declarat Mark Cancian, expert la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
Abaterile lui Hegseth au ieșit la iveală într-un moment în care tensiunile în cadrul Pentagonului sunt ridicate din cauza presupusei publicări a unor documente clasificate. Hegseth i-a învinuit pe mai mulți dintre consilierii săi pentru acest lucru. De asemenea, Hegseth s-a confruntat cu critici dure pentru că a discutat informații sensibile în chat-uri nesecurizate de pe aplicația Signal.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News