„Grupul F-16” condus de SUA s-a reunit în România în cadrul EPF. Sprijinul tehnic, instruirea și lgositica - temele abordate

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
F-16 american, foto: Forțele Aeriene ale SUA
F-16 american, foto: Forțele Aeriene ale SUA

Bucureștiul a găzduit timp de o săptămână o reuniune privind întreținerea și activitatea operațională a aeronavelor de luptă F-16, la care au participat  militari din șase țări membre NATO.

”Militari americani și ai națiunilor aliate din Belgia, Bulgaria, Polonia, Portugalia și România s-au reunit, pe 19 septembrie, la București, România pentru un eveniment din Parteneriatul European de Zbor (EPF), axat pe întreținerea și operațiile F-16. Forțele Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE- AFAFRICA) și Forțele Aeriene Române au fost, timp de o săptămână, gazdele evenimentului”, potrivit unui comunicat de presă (28 septembrie) al USAFE- AFAFRICA. 

În cadrul EPF s-au discutat provocările și cele mai bune practici în ceea ce privește operațiile și sprijinul tehnic pentru avioanele de luptă de generația a patra.

Un alt scop al reuniunii a fost creșterea nivelului de standardizare, astfel încât țările care dețin avioane F-16 să poată coopera pe probleme de instruire și logistică.

”Evenimentul multilateral s-a concentrat pe rolurile cheie și activitățile de coordonare necesare între sectoarele operații, întreținere și unitățile de muniție, pentru a include domenii în care, națiunile pot colabora în ceea ce privește instruirea și logistica pe F-16”, potrivit comunicatului de presă.

 

Aliații au fost informați despre operațiunile de întreținere a F-16 românești de la Baza Aeriană Borcea

 

2. Avioane F-... (f-16-romania_77758800.jpg)

Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române

Participanții au vizitat facilitățile de la Baza Aeriană Borcea din România, unde au fost informați și despre și operațiunile de întreținere a aeronavelor F-16. Baza Borcea a primit, în anul 2016, primele aeronave F-16 din Portugalia. 

„F-16 este aici pe termen lung și aduce noi probleme și provocări suplimentare; este nevoie de oameni, echipamente, finanțare și un echilibru bun între toți”, a declarat Colonelul Vasile Petrea, manager de pregătire în cadrul Forțelor Aeriene române.

„Aceasta este o oportunitate de a ne uni și de a aduce mai multe capabilități Alianței”, a declarat colonelul Derbenwick, atașatul apărării al Ambasadei SUA la București și fost pilot de F-16. „Platforma F-16 se referă la comunitate.”

Participarea americană la eveniment a fost una impresionantă, SUA fiind țara producătoare, cu cele mai multe aeronave și cu cea mai mare experiență din lume în materie de aeronave F-16.

”Au participat militari din Grupul 31 Întreținere/Aripa 162 Vânătoare a Gărzii Naționale Aeriene Arizona, Aripa 187 Vânătoare a Gărzii Naționale Aeriene Alabama, Centrul Forțelor Aeriene pentru managementul ciclului de viață, Escadrila de pregătire pentru asistență de securitate din Forțelor Aeriene, USAFE-AFAFRICA. Alabama este partenerul de stat al României prin Programul de Parteneriat de Stat”, potrivit comunicatului de presă.

 

Schimb util de experiență pentru operatorii de F-16 europeni

 

Organizatorii americani ai EFP au apreciat că schimbul de experiență a îmbunătățit rețelele regionale și a identificat oportunități viitoare de formare și schimb în cadrul comunității F-16 din Europa de Est.

EPF-urile sunt angajamente militar-militar de cooperare multilaterală în materie de securitate, menite să consolideze parteneriatele strategice și să sporească cooperarea și interoperabilitatea regională.

Activitatea din România constituie unul dintre numeroasele evenimente planificate de SUA pentru cooperarea în domeniul securității, menite să asiste aliații în timp ce își dezvoltă programele F-16 și implementează practici de operare și susținere pentru a atinge capacitatea operațională deplină.

Obiectivele generale ale acestor angajamente sunt ca aliații și partenerii SUA să își dezvolte capacitatea de aviație bazată pe F-16 împreună cu alți aliați și să-și îmbunătățească capacitatea de a se apăra, de a participa ca parteneri complet operaționali și de a-și îmbunătăți interoperabilitatea în sprijinul priorităților de securitate ale SUA și NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel