Grâul sârbesc îngheață recunoașterea egipteană a independenței Kosovo

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Parlamentul sârb a anunțat, joi, că Egiptul a "înghețat" recunoașterea independenței Kosovo ca stat suveran. Anunțul a avut loc după o întâlnire între președintele Parlamentului sârb, Ivica Dacic, și președintele egiptean, Abdel Fattah El-Sisi, aflat într-o vizită oficială în Serbia.

Într-o conferință de presă susținută cu El-Sisi, președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat, miercuri, că țara sa va vinde grâu și alte cereale Egiptului, în timp ce parlamentul de la Belgrad a precizat că  "discuțiile au concluzionat că Egiptul și-a menținut poziția de recunoaștere înghețată a independenței așa-numitului Kosovo".

Președintele egiptean și omologul său sârb, Alexander Vucic, au semnat o declarație privind stabilirea unui parteneriat strategic, în timp ce membrii celor două delegații guvernamentale au semnat 12 acorduri în diverse domenii, cum ar fi educația, agricultura, cultura și mass-media.

Vizita lui Sisi este prima a unui președinte egiptean la Belgrad în 35 de ani, după ce fostul președinte Hosni Mubarak a vizitat Iugoslavia în 1987.

Autoritățile albaneze din Kosovo, cu sprijinul țărilor occidentale, au declarat secesiunea unilaterală a provinciei de Serbia la 17 februarie 2008.

Decizia a venit după ce Belgradul a pierdut controlul asupra regiunii ca urmare a conflictului armat cu albanezii din 1999, iar forțele NATO au bombardat teritoriul Republicii Federale Iugoslavia (la acea vreme formată din Republica Serbia și Muntenegru) ca parte a operațiunii "Puterea Aliată" care s-a desfășurat între 24 martie și 10 iunie 1999.

România face parte din cele cinci state membre ale UE care nu recunosc independența Kosovo, alături de Cipru, Grecia, Slovacia și Spania.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel