Cooperarea în domeniul descurajării nucleare dintre Franța și Germania este o problemă „pe termen foarte, foarte lung”, a declarat marți cancelarul german Friedrich Merz, în urma apelului unui coleg de partid ca Germania să fie lider în crearea unui scut nuclear european. Prioritară ar trebuie să fie menținerea angajamentului american față de apărarea Europei, crede cancelarul german.
„Ar trebui să facem tot ce putem pentru a menține cooperarea nucleară cu SUA în următorii câțiva ani, dacă nu chiar decenii”, a declarat Merz după o întâlnire cu prim-ministrul luxemburghez, Luc Frieden, la Berlin.
Totuși, simplul fapt că Germania ia în calcul posibilitatea unui scut nuclear european reprezintă o schimbare de abordare semnificativă în politica externă a Germaniei.
Merz a declarat că a acceptat oferta franceză de a purta discuții privind cooperarea în domeniul descurajării nucleare, dar a subliniat, de asemenea, că „nu există noi inițiative deocamdată”.
Potrivit cancelarului german, crearea unei descurajări nucleare independente de Statele Unite este ”o sarcină care se înscrie într-o perspectivă pe termen foarte, foarte lung, întrucât există multe probleme de reglat, care depășesc cadrul perioadei în care trebuie mai întâi să ameliorăm capacitatea de apărare a Europei cu structurile existente”.
În prima sa întrevedere în calitate de cancelar cu președintele francez Emmanuel Macron, Friedrich Merz dăduse asigurări că Parisul, Berlinul și Londra urmează să înceapă discuții privitoare la descurajarea nucleară.
În același timp, el prevenise însă că nu este vorba ”de a ne substitui garanțiilor de securitate oferite de Statele Unite Europei”.
Merz a făcut aceste declarații după declarația lui Jens Spahn, președintele grupării parlamentare CDU, făcută duminică publicației Die Welt pe această temă. „Da, ar trebui să avem o discuție despre o umbrelă nucleară independentă”, a spus Spahn.
Germania nu este o putere nucleară, deși are pe teritoriul său avioane de luptă care pot transporta bombe nucleare americane, ca parte a posturii NATO de descurajare nucleară.
Totuși, de când Donald Trump s-a întors la Casa Albă, au apărut îndoieli cu privire la faptul dacă Europa se poate baza în continuare pe scutul nuclear american în caz de nevoie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News