Germania este aproape să renunțe la proiectul național de modernizare a apărării antirachetă după ce s-a alăturat programului european TWISTER

Cătălin Costea |
Data publicării:

La solicitarea Franței, Germania a aderat pe 24 octombrie la proiectul european TWISTER, a confirmat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării pentru Defense News. Acronimul TWISTER este prescurtarea pentru avertizarea și interceptarea timpurie cu mijloace spațiale de supraveghere a teatrului [de operații].

Proiectul TWISTER a fost inclus din noiembrie 2019 în cadrul politicii europene de cooperare structurată permanentă (PESCO) și își propune ca, în jurul anului 2030, să ducă la realizarea unei rețele spațiale de senzori de avertizare timpurie și a unei rachete interceptoare care se deplasează cu o viteză mai mare de 5 Mach, la o altitudine de până la 100 de kilometri.

Ca parte a acestui proiect, concernul european MBDA intenționează să dezvolte un nou interceptor endoatmosferic care va contracara o gamă largă de amenințări aeriene și spațiale, inclusiv rachete balistice cu rază medie de acțiune și rachete de croazieră hipersonice sau supersonice, și care “poate fi integrat în sistemele terestre și maritime existente și viitoare", după cum a declarat informat MBDA într-un comunicat de presă.

Obiectivele TWISTER „se aliniază la interesele germane”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării. Germania a lipsit inițial din grupul țărilor susținătoare ale inițiativei franceze, care include și Finlanda, Olanda, Italia și Spania. Abia în ultimele săptămâni steagul german a apărut alături de cele ale celorlalți parteneri de pe site-ul  programului PESCO.

Potrivit Defense News, vestea că Germania se alătură planurilor proiectului de apărare antiaeriană vine într-un moment în care soarta unui proiect propriu similar, numit TLVS (Taktisches Luftverteidigungssystem - sistem tactic de apărare antiaeriană), nu este încă decisă. Potrivit surselor oficiale, se așteaptă ca ministrul apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, să decidă până la sfârșitul anului dacă se va renunța la proiect.

“Orice ar putea decide Kramp-Karrenbauer în decembrie, participarea Germaniei la proiectul TWISTER arată că subiectul apărării antirachetă rămâne în atenția multor națiuni din Europa”, a declarat Douglas Barrie, analist la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra, citat de Defense News. „TLVS și TWISTER sunt în mod evident în diferite stadii de dezvoltare și ar putea fi văzute ca oferind capabilități complementare”, a adăugat el.

 

Comentariul autorului: Evoluția rachetelor balistice și apariția celor hipersonice dau o importanță tot mai mare rachetelor interceptoare care angajează țintele în interiorul plafonului atmosferei (numite interceptori endoatmosferici). Tendința modernă a noilor vectori este ca, indiferent de raza lor de acțiune, să funcționeze mai mult în atmosferă, pentru creșterea manevrabilității și pentru că, în timpul zborului extraatmosferic (exoatmosferic) sau a fazei finale a traiectoriei lor, sunt mult mai vulnerabili la apărarea antirachetă.

Referitor la programul antiaerian german TLVS, destinat să înlocuiască sistemele Patriot uzate moral, încetarea acestuia ar însemna o adevărată lovitură pentru domeniul achizițiilor militare din Germania, deoarece ani buni s-a considerat la nivel oficial că reprezintă un proiect transatlantic de marcă, prea important pentru a nu fi realizat.

Dar, după un an de negocieri și mai multe oferte ale Lockheed Martin și MBDA Deutschland, costul de aproximativ 13 miliarde de euro la care se ridică investiția până în 2030 a devenit un adevărat impediment. În plus, unii oficiali din Germania consideră că proiectul creează o dependență excesivă de regulile americane de transfer de tehnologie pentru componentele americane din TLVS, inclusiv pentru interceptorul PAC-3 MSE fabricat de Lockheed.

Toate aceste aspecte explică probabil decizia Germaniei de a se alătura inițiativei Franței de apărare antirachetă comună, mult mai rentabilă din punct de vedere al cheltuielilor care revin fiecărui stat în parte. De asemenea, arată că este puțin probabil ca Germania să se implice simultan în ambele proiecte majore TWISTER și TLVS, așa cum susține analistul Douglas Barrie citat anterior.

De altfel, Kramp-Karrenbauer, care a recunoscut necesitatea ca Germania să dețină o capabilitate de luptă împotriva rachetelor hipersonice, a declarat recent, într-un discurs ținut la Universitatea Bundeswehr din Hamburg, că nu va fi de acord cu finanțarea proiectelor majore în detrimentul echipamentelor și resurselor de bază pentru operațiile de rutină.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel