Germania are nevoie de avioane Tornado în caz de criză nucleară majoră. Eurofighter și Tornado pentru Ucraina, încă un subiect sensibil pentru nemți

Darius Muresan |
Data publicării:
Eurofighter și Tornado ale Luftwaffe, sursă foto: Bundeswehr/Stefan Petersen
Eurofighter și Tornado ale Luftwaffe, sursă foto: Bundeswehr/Stefan Petersen

Germania a anunțat oficial că nu ia în calcul transferul de avioane de tip Eurofighter Typhoon sau Tornado din dotarea Luftwaffe, către forțele armate ucrainene.

În cursul zilei de ieri, după reuniunea de la Ramstein, ministrul Aprării de la Berlin a anunțat oficial că subiectul livrării de avioane de luptă germane către Ucraina nu intră în discuție.

,,Nu e ca şi cum ai schimba o maşină de închiriat cu alta'', a adăugat el, referindu-se la diferenţele dintre avioanele de luptă ale celor două ţări. Aeronavele germane Tornado şi Eurofighter au capacităţi diferite de cele necesare în Ucraina, a precizat ministrul german, care a explicat astfel refuzul Germaniei.

În plus, publicația ucraineană Pravda scrie că Germania are nevoie de avioanele Tornado cu capacitate nucleară în cazul unei nedorite crize.

Tornado, care a intrat în serviciu în anii 1970, este aeronava desemnată de Luftwaffe pentru a transporta cele 20 de bombe nucleare B61 fabricate în SUA și stocate în Germania. Cu toate acestea, din 2017, Forțele Aeriene Germane caută un succesor potrivit pentru aeronavele Tornado – care în prezent sunt prea învechite pentru a participa la misiunile NATO.  

SUA nu au acordat licență avioanelor Eurofighter, astfel că decizia Germaniei de a achiziționa F-35 Lighting II, care e în proces de certificare nucleară, a ținut cont și de acest aspect.

Achiziția ar putea pune mari semne de întrebare programului comun cu Franța - ’’Sistemul de Luptă Aerian al Viitorului’’ (FCAS/SCAF) care presupune dezvoltarea unei aeronave de generaţia a VI-a.

 

Schimbarea la față a Germaniei după 24 februarie 2022

 

Totuși, e de așteptat ca în cazul în care Aliații vor decide în cele din urmă să transfere avioane occidentale, Germania să nu se opună. 

Trebuie amintit un aspect esențial în ajutorul acordat de Germania către Ucraina, ajutor care constă în tancuri Leopard sau sisteme moderne antiaeriene Patriot și IRIS-T:

Dacă la 24 februarie 2022 Germania vorbea de transferul către Ucraina a unor căști militare ca sprijin în fața invaziei ruse, la mai bine de un an distanță Berlinul a transferat blindate de luptă, sisteme antiaeriene de ultimă generație IRIS-T, sau tancuri germane Leopard, lucru care părea un scenariu SF înainte de invadarea Ucrainei, când Germania nu a refuzat să își pericliteze parteneriatul economic cu Rusia nici după anexarea ilegală a Crimeei în 2014.

Astfelm Berlinul  a reușit să facă o schimbare majoră, de la dependența totală de gazul rusesc și cel puțin scepticism privind ajutorul acordat Ucrainei, la a se transforma în unul din principalii actori europeni în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei și a se rupe brusc și total de gazul rusesc.

CITEȘTE ȘI: Semnal important pentru România: Rheinmetall deschide la Satu Mare un centru logistic pentru armele din Ucraina. Pe listă, Leopard 2, Challenger sau obuzierele autopropulsate

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel