Germania a blocat transferul în Ucraina a 40 de tancuri Leopard 2A4 spaniole. Ar fi fost primele tancuri moderne occidentale ajunse pe front

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sursă foto: ElComercio.es
Sursă foto: ElComercio.es

Potrivit Spiegel, Germania nu a fost de acord cu planurile guvernului spaniol de a furniza Ucrainei 40 de tancuri de luptă Leopard 2A4 de fabricație germană. Dacă Berlinul ar fi de acord, ar fi prima dată când un membru NATO va livra Ucrainei tancuri moderne, preciza ziarul, pe 11 iunie.

În urmă cu o săptămână, cotidianul El Pais informa că Spania intenţionează să trimită Ucrainei tancuri şi sisteme antiaeriene. O zi mai târziu, ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, deja anunța un posibil recul în acest transfer, precizând că livrările de arme către Ucraina sunt „o chestiune extrem de delicată” care necesită „cea mai mare discreţie”.

Între timp, lucrurile par să se clarificat. Potrivit cercurilor guvernamentale de la Berlin, spaniolii s-au retras brusc deoarece guvernul federal german i-a avertizat pe spanioli prin apeluri telefonice că acest pas ar fi o abatere de la decizia luată de toți aliații occidentali (deși complet informală și neoficială) de a nu aproviziona Kievul cu tancuri, potrivit Spiegel.

La rândul său, filiala germană a Business Insider a precizat că Madridul a cerut scuze Berlinului pentru emoția creată. Acum se vorbește de maximum zece tancuri, iar această decizie se cântărește și ea. În plus, tancurile din anii 1990 sunt atât de degradate, încât nu vor fi gata de transfer decât multe luni mai târziu, a adăugat Business Insider.

Kievul și-a exprimat în mai multe rânduri nemulțumirea față de nehotărârea Germaniei în a sprijini Ucraina cu armament greu. Deocamdată, obuzierele autopropulsate PZH-2000 promise de Berlin nu au ajuns, motivându-se un proces mai de durată în instruirea militarilor ucraineni.

 

Germania e prinsă și în „dosarul” trimiterii celor 100 de blindate BMP-1 de către Grecia în Ucraina

 

Tot Germania este la mijloc și în transferul celor 100 de blindate BMP-1 din Grecia pentru Ucraina. Atena le va trimite doar după ce va primi în schimb din Germania vehicule de luptă Marder, deoarece Turcia s-a activat în privința unor insule grecești din Marea Egee.

Prin poziția sa, mai mult sau mai puțin asumată, Berlinul întârzie procesul de aprovizionare a Ucrainei cu armament greu de proveniență occidentală. Dacă este o întârziere deliberată cu implicații strategice bine urmărite sau un proces prin care clasa politică și societatea germană trebuie să treacă pentru a accepta schimbarea în relația cu Rusia, încă nu se poate aprecia. Dar, cert este că, prin această atitudine, Berlinul acordă Rusiei timp suplimentar să distrugă în continuare Ucraina.

În trei luni și jumătate de război, Moscova a avut suficient timp să demonstreze ceea ce și-a propus. Intenționa să câștige războiul în câteva zile, demonstrând că poporul ucrainean este de partea sa. Nu a reușit. A vrut să arate superioritatea forțelor sale armate, câștigând războiul în câteva săptămâni. Nu a reușit. A vrut să demonstreze că armele sale lovesc chirurgical. Nu a reușit, prea mulți civili fiind uciși și forțele ucrainene nefiind afectate semnificativ. A spus că a folosit rachete hipersonice și avioane de generația a cincea. Probele prezentate nu au convins pe nimeni. Despre respectarea legilor războiului nu mai vorbim. Nu a mai rămas nimic de demonstrat în favoarea regimului de la Moscova.

CITEȘTE ȘI: Mult așteptatele arme germane ajung în Ucraina după bătălia decisivă. Sisteme Iris-S și Mars II, livrate abia în decembrie

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel