Mult așteptatele arme germane ajung în Ucraina după bătălia decisivă. Sisteme Iris-S și Mars II, livrate abia în decembrie

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem german de apărare antiaeriană cu rază scurtă și medie, de tip Iris-T. Sursă foto: Diehl Defense
Sistem german de apărare antiaeriană cu rază scurtă și medie, de tip Iris-T. Sursă foto: Diehl Defense

Germania a anunțat că va trimite Ucrainei sisteme de armament necesare actualei faze a războiului, inclusiv cel puțin un sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă și medie de acțiune de tip Iris-T, dar și sisteme de rachete cu lansare multiplă Mars II. Totuși, acestea vor ajunge în cel mai fericit caz abia în iarnă, iar analiștii spun că până atunci vom depăși faza decisivă a războiului și invaziei generate de agresorul rus.

În urmă cu câteva zile cancelarul Olas Scholz a anunțat că Ucraina va primi cel puțin un sistem de apărare antiaeriană german de tip Iris-T. Acesta a anunțat și livrări de lansatoare Mars II, dar și un radar Cobra. S-a vorbit și de blindate Marder, iar în ultimele săptămâni a fost avansată și ipoteza de a trimite Ucrainei obuziere, dar și sisteme Gepard.

Doar că situația e mult mai complexă.

Potrivit surselor publicației germane BussinesInsider.de, parte a cunoscutului trust, anunțul lui Scholz din Bundestag a ridicat multe sprâncene. Mai ales anunțul privind livrarea sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă și medie de acțiune de tip Iris-T. 

 

Germania a promis Ucrainei inclusiv sisteme Iris-T și Mars II, dar livrarea ar putea avea loc în cel mai fericit caz în iarnă datorită unui lanț de probleme. Luna august ar putea fi decisivă în conflict

 

2. Sistemul d... (german_armed_forces_mlrs_15157000.jpg)

Sistem de rachete cu capacitate de lansare multiplă MARS M270 MLRS al armatei germane

 

Sistem de apărare antiaeriană Iris-T. Sprâncene au fost ridicate chiar în sânul guvernului, de către Ministerul Apărării de la Berlin, dar și de către Egipt care a comandat aceste sisteme. S-a ridicat desigur întrebarea dacă Berlinul va întârzia livrarea către Cairo pentru ca sistemul să ajungă în Ucraina, fapt care ar irita în mod cert partea africană.

Potrivit sursei citate, care citează la rândul ei sub protecția anonimatului surse din cadrul aparatului guvernamental, sistemul de apărare antiaeriană Iris-T nu va putea fi livrat Ucrainei decât în luna noiembrie sau chiar decembrie.

Lansatoare multiple de rachete Mars II. În ceea ce privește aceste sisteme se pare că ar fi disponibile 40, dar operaționale cam jumătate. Scholz a vorbit de patru astfel de sisteme donate Ucrainei, dar se pare că Bundeswehrul (armata germană) a strâmbat din nas.

Problema mai mare e că software-ul acestor lansatoare va trebui modificat pentru ca ele să poată lansa rachete produse de SUA și Marea Britanie, state care au livrat masiv muniție Ucrainei. Întregul proces ar putea să dureze luni de zile.

Vehicule de luptă Marder. Grecia a anunțat recent că va trimite Ucrainei vehicule blindate de tip sovietic BMP-1 doar în momentul în care transportoare blindate de fabricaţie germană Marder care i-au fost promise la schimb vor ajunge efectiv în Grecia.

Nemții s-au angajat să transfere 50 de blindate Marder părții elene. Doar că Atena nu va trimite BMP-1 Ucrainei până nu ajung blindatele germane precizând că insulele elene nu pot rămâne neprotejate deoarece Turcia testează în prezent suveranitatea mai multor insule din estul Marii Egee, ceea ce înseamnă că forţele armate greceşti sunt în stare de alertă.

Întregul proces ar dura câteva luni.

Publicația germană, citând experți militari, scrie că problema e că aceste arme germane, dacă vor ajunge la ucraineni, o vor face abia la iarnă. În opinia acestora august va fi luna decisivă a conflictului din Ucraina iar armele promise de Scholz vor ajunge pur și simplu prea târziu pentru această fază a conflictului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel