Germania a anunțat un nou ajutor militar important pentru Ucraina. Dar, Taurus nu e pe listă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Racheta de croazieră Taurus. Foto: MBDA
Racheta de croazieră Taurus. Foto: MBDA

Pe 19 martie, Germania a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Valoarea sa este de 500 de milioane de euro (542,35 milioane de dolari). Informația a fost furnizată chiar de ministrul german al apărării, Boris Pistorius, în timpul unei conferințe de presă în cadrul întâlnirii Ramstein, precizează publicația Tagesschau.

Noul pachet de ajutor, pe lângă alte mijloace de uz militar, va include 100 de unităţi de vehicule blindate pentru infanterie și 100 unităţi de echipamente de transport. Se fac pași și în direcția aprovizionării Ucrainei cu muniție de artilerie, inclusiv din Germania.

,,Există progrese în direcția muniției. Pe de o parte, datorită inițiativei cehe, iar pe de altă parte vom putea anunța și un alt pachet, aici, astăzi. Problema progresează uneori în pași mici, alteori mai mari. Dar principalul lucru este furnizarea constantă de muniție”, a spus Pistorius la Baza Aeriană Ramstein din Germania.

Potrivit Tagesschau, în cadrul actualului pachet de ajutor, Germania va trimite Ucrainei și muniție de artilerie. Sunt planificate 10.000 de obuze din depozitele Bundeswehr-ului, livrarea urmând să înceapă imediat.

Germania va acoperi, de asemenea, costul a 180.000 de proiectile de artilerie din inițiativa cehă aflată în derulare de achiziționare a 800.000 de obuze (jumătate de milion calibru 155 mm și 300.000 de calibru 122 mm).

Inițiativa cehă a fost susținută de Germania, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Danemarca, Canada și Franța. Pe 6 martie, Germania a oferit o sumă de trei cifre de milioane pentru achiziționarea de muniție. Norvegia a oferit peste 150 de milioane de dolari pentru muniție. Finlanda a anunțat, pe 19 martie, că sprijină inițiativa cu 30 milioane de euro.

Pistorius a subliniat importanța obținerii unui sprijin durabil pentru Ucraina, care este o „sarcină zilnică”. Potrivit acestuia, Berlinul intenționează să extindă cooperarea cu Polonia, în special în producția de muniție, precum și să ofere Ucrainei posibilitatea de a înțelege că poate conta în continuare pe sprijin.

În același timp, întrebat de un corespondent de la Radio Libertatea dacă Ucraina poate conta pe racheta Taurus, el a răspuns: „Nu există știri despre asta”.

Pe lângă muniție de artilerie, Ucraina are nevoie, în primul rând, de protecție antiaeriană și antirachetă. 

Referindu-se la sprijinul militar de care are nevoie Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a precizat pe canalul său de Telegram: ,,Avem nevoie de mai multă protecție - un număr foarte realist de sisteme de apărare antiaeriană pe care le au partenerii noștri. Patriot și alte sisteme ar trebui să facă lucrul pentru care au fost create, și anume să protejeze viața, nu să adune praf în depozite. Și le mulțumesc tuturor, care înțeleg acest lucru și ne ajută să protejăm viața. Teroarea rusă trebuie să piardă."

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel