George Ciamba, consultări în Marea Britanie

Vladimir Neagu |
Data publicării:

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut, la 22 mai 2018, la Londra, consultări bilaterale cu ministrul de stat pentru Europa și Americi din cadrul MAE britanic (FCO), sir Alan Duncan.

Vizita la Londra a oficialului român a avut loc în contextul aniversării a 15 ani de la adoptarea Declarației de Parteneriat Strategic (Marea Britanie și România în Europa: Parteneriat Strategic), a celebrării Centenarului, dar și în perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, și a avut ca obiectiv intensificarea dialogului bilateral, în special cu privire la consolidarea Parteneriatului Strategic, aprofundarea cooperării economice și sectoriale, precum și realizarea unui schimb de opinii pe teme de actualitate ale agendei regionale și internaționale.

În cadrul întrevederii de la MAE britanic (FCO), cei doi interlocutori au evocat nivelul foarte bun al cooperării bilaterale româno-britanice, cu accent pe importanța colaborării în domeniul securității și apărării și au salutat dinamica schimburilor comerciale și prezența semnificativă a investițiilor britanice pe piața din România.

Discuții privind Brexit

În contextul discuțiilor privind Brexit, secretarul de stat George Ciamba a evidențiat importanța unei relații cât mai apropiate între Uniunea Europeană și Marea Britanie după ieșirea acesteia din UE, care să reflecte legăturile istorice apropiate și valorile comune împărtășite și care să conducă la încheierea unui acord cuprinzător și echilibrat, să respecte principiile agreate la nivelul UE 27 și să permită îndeplinirea obiectivelor comune. Cu privire la comunitatea românească din Marea Britanie, secretarul de stat român a remarcat gradul ridicat de integrare al acesteia în societatea britanică, precum și valoarea adăugată pe care o aduce țării gazdă, subliniind importanța pe care Guvernul României o acordă protecției cetățenilor români din Marea Britanie și asigurării unui tratament nediscriminatoriu.

A punctat, de asemenea, necesitatea sprijinului autorităților britanice pentru simplificarea procedurilor de înregistrare și clarificarea statutului membrilor comunității românești din Marea Britanie.

Evocând importanța regiunii Balcanilor de Vest pentru stabilitatea și securitatea UE, secretarul de stat a reiterat interesul României pentru continuarea politicii de extindere, pe baza principiului meritelor proprii și abordării individuale a statelor candidate și potențial candidate care dovedesc voință și capacitate de a îndeplini criteriile necesare de aderare, precum și interesul pentru includerea regiunii printre prioritățile viitoarei Președinții române a Consiliului UE. A pledat, totodată, pentru participarea României la Procesul Berlin, având în vedere importanța implicării statelor membre UE aflate în imediata vecinătate a regiunii, inclusiv din perspectiva racordării acesteia la UE, prin proiecte de interconectare în domeniul infrastructurii de transport și energie.

Vecinătatea estică, printre prioritățile României

Cu privire la Parteneriatul Estic, demnitarul român a pledat pentru continuarea susținerii UE și sprijinului pentru aspirațiile europene ale celor trei state semnatare ale Acordurilor de Asociere/DCFTA și a menționat că vecinătatea estică se va număra, la rândul său, printre prioritățile agendei externe ale viitoarei Președinții române a Consiliului UE. În context, a arătat că parcursul european al Republicii Moldova continuă să reprezinte o prioritate majoră pentru România și a evidențiat sprijinul acordat la nivel bilateral și european pentru acest obiectiv. Referitor la relația transatlantică, a reiterat faptul că SUA rămâne principalul partener strategic al României, iar relația dintre UE și SUA este una esențială, indispensabilă atât pentru UE, cât și pentru SUA.

Masă rotundă

Programul vizitei a inclus și participarea secretarului de stat George Ciamba, în calitate de key-note speaker, la o masa rotundă organizată de prestigiosul think-tank londonez specializat pe problematica de securitate și apărare, Royal United Service Institute (RUSI). Cu acest prilej, oficialul român a susținut o prelegere cu tema "Current security challenges in the Black Sea region and the role of NATO - Romania's perspective", care a constituit o oportunitate de promovare a obiectivelor României în regiune, inclusiv în perspectiva Summit-ului NATO. Demnitarul român a reiterat importanța rolului NATO la Marea Neagră, zonă strategică în ecuația asigurării securității europene, euroatlantice și internaționale și a evidențiat prioritățile României legate de zona Mării Negre. A precizat că pentru România, NATO rămâne cheia de boltă a sistemului de securitate euroatlantic și a evidențiat hotărârea aliaților de a acționa în mod unitar și decisiv pentru a face față provocărilor actuale, respectiv de a implementa cele mai ample măsuri de consolidare ale sistemului colectiv de apărare și descurajare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel