Urmărește emisiunea live



Geopolitica Orientului Mijlociu la sfârșitul unui an dificil

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Mai multe evoluții din ultimele luni în Orientul Mijlociu au ridicat semne de întrebare cu privire la faptul dacă regiunea trece printr-o schimbare fundamentală în modelele de cooperare și conflict între țările din regiune și cu puterile externe.

Potrivit unei analize publicate de site-ul "Modern Diplomatic", vizita președintelui chinez Xi Jinping  la Riad și întâlnirile sale cu liderii arabi au constituit cea mai importantă piatră de hotar în acest sens.

A apărut, de asemenea, declarația comună emisă de China și statele CCG, pe care mulți au interpretat-o ​​ca o dovadă că Beijingul s-a alăturat Emiratelor Arabe Unite în disputa cu Iranul cu privire la posesia unor insule mici din Golful Persic.

Între timp, strângerea relațiilor dintre Moscova și Teheran a fost demonstrată de fluxul de arme iraniene către armata rusă care luptă în Ucraina.

În același timp, Israelul instalează cel mai de extremă dreapta guvern de până acum, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la viitorul relațiilor statului evreu, pe care le-a dezvoltat recent cu unele țări arabe, dar acest lucru a trecut până acum fără efecte clare asupra acelor legături.

O parte din toate cele de mai sus se bazează pe mutarea interesului american în regiune în direcția Asiei de Est, iar o altă parte se bazează pe starea morbidă a diplomației privind renașterea acordului nuclear iranian.        

Potrivit analizei, considerațiile pe termen scurt, evenimentele din afara regiunii și, uneori, considerațiile politice interne au jucat un rol major în știrile care vin din Orientul Mijlociu, ca orice lucru care poate fi descris ca o revizuire de bază a geopoliticii regiunii.

Vizita lui Xi în Arabia Saudită a făcut parte din eforturile Chinei de a aprofunda relațiile cu statele arabe din Golf.

Declarația sino-CCG a fost, la prima vedere, moderată și neutră în ceea ce privește insulele din Golful Arabic și s-a mulțumit să spună că diferendul ar trebui soluționat prin negocieri bilaterale în conformitate cu dreptul internațional.

Pe de altă parte, Iranul s-a opus declarației deoarece, la fel ca multe alte țări care controlează o regiune în litigiu, susține că nu există conflict și că insulele sunt dreptul Iranului.

Există multe motive pentru a crede că China încă vrea relații largi cu ambele părți ale Golfului. Iranul a fost un furnizor major de petrol pentru China și un importator de produse manufacturate chinezești. Chiar anul trecut, China și Iran au semnat un "acord strategic" pe 25 de ani.

Potrivit analizei, geopolitica generală a Orientului Mijlociu nu s-a schimbat semnificativ în ultimii ani și nu este pregătită să se schimbe fundamental în lunile următoare. Tabloul regional arată rivalități bazate parțial pe diviziunile etnice și religioase, dar reflectă și ambițiile uneori destabilizatoare ale liderilor individuali.

Apoi este conflictul nerezolvat israeliano-palestinian. În ciuda eforturilor Israelului de a scoate acest conflict din conștiința lumii (în cooperare cu unele regimuri arabe din Golf și stimulat în mod corespunzător de către acestea), ecoul public al problemei continuă.

Rusia, în ciuda sancțiunilor și a crizei asociate cu problema militară din Ucraina, continuă să demonstreze competență în lucrul cu toate părțile implicate în conflictele din Orientul Mijlociu, de la Israel la Iran și toate celelalte.

Recenta călătorie a președintelui chinez în Arabia Saudită face parte din eforturile Beijingului de a-i imita pe ruși cu o politică externă cuprinzătoare în Orientul Mijlociu.

Turcia este o altă putere străină activă, dar politica sa este constrânsă de faptul că nu este în întregime externă și are preocupări deosebite cu privire la activismul kurd din Siria și Irak, precum și considerații ideologice cu privire la legăturile partidului de guvernământ cu Frăția Musulmană.

Statele Unite au fost și rămân, probabil, cea mai autolimitată putere din exterior în relațiile cu regiunea. Reținerea de sine este legată de politica internă și de moștenirea conflictelor din trecut și este evidentă în special în sprijinul necondiționat pentru Israel și ostilitatea nedisimulată față de Iran.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel