Generalul Grumaz susține că doi șefi de aviație militară ar fi dorit ca în loc de F-16 România să cumpere avioane Gripen

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române
F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române

Potrivit unei declarații făcute de generalul (r.) Alexandru Grumaz, doi șefi de Stat Major ai Forțelor Aeriene ar fi optat pentru avioane de luptă noi suedeze de tip Gripen, în detrimentul F-16 Fighting Falcon.

Amintim că în 2010 Consiliul Suprem de Apărare a Țării a recomandat ca țara noastră să achiziționeze 24 de avioane second hand de tip F-16 Fighting Falcon. Atunci se vorbea despre alegerea între avioanele americane și aeronave produse de suedezii de la Saab, de tip Gripen, propunerea fiind aeronave noi. O altă ofertă care viza avioane noi era reprezentată de Eurofighter Typhoon.

La momentul respectiv decizia a iritat atât de mult Saab încât două Gripen care trebuiau să facă o demonstrație la expoziția BSDA 2010 de la București nu au mai venit.

În 2008 țara noastră și-a anunțat intenția de a cumpăra 48 de avioane multirol de generația a 4-a, fiind dispusă aloce 3.5 miliarde de euro pentru achiziție. 

Au fost depuse cinci oferte și s-au purtat negocieri pentru F-16 cu Lockheed Martin, pentru JAS-39 Gripen cu suedezii de la Saab, pentru F-18 cu Boeing, Eurofighter cu un consorțiu format din mai multe state europene și pentru Rafale cu francezii de la Dassault Aviation.

Alegerea avea să fie între F-16, Gripen și Eurofighter.

 

Generalul (r.) Grumaz vorbește despre momentul în care s-a ales între F-16 și Gripen

 

Generalul (r.) Alexandru Grumaz, care de-a lungul timpului a ocupat poziția de prim-adjunct al Directorului STS și funcții de conducere la nivelul Ministerul Apărării Naționale, unde a fost șeful Direcției de Management al Resurselor pentru Apărare și director al Directoratului de Planificare Integrată a Apărării sau Inspector pentru armamente, a făcut câteva referiri despre F-16 și Gripen în memoriile sale, publicate online.

„Suedia ne-a oferit 24 de avioane JAS 39 Gripen noi, un simulator de zbor, plus instruirea a 30 de piloți și a 60 de tehnicieni români, dar fără armament, la același preț cu oferta americană de avioane F-16 (...) Nu discutăm contraoferta Eurofighter, deoarece oferea doar capabilități de interceptare, nu și de bombardament, iar operarea este extrem de costisitoare”, scrie generalul (r.) Grumaz.

 

F-16 vs. Gripen 

 

2. Gripen, do... (gripen-racheta-iris-t-saab_43392900.jpg)

Gripen, dotate cu rachete aer-aer IRIS-T. Sursă foto: Saab

Potrivit sursei citate, între F-16 și Gripen, în versiunile propuse României, avantajele avioanelor de tipul F-16 sunt:

– pot duce o cantitate mai mare de bombe, 7 700 kg, față de 5 300 kg la Gripen;

– distanța maximă de zbor este mai mare, de 4 200 km, față de 3000 km la Gripen;

– pot să asigure acoperirea aeriană și pentru forțele navale;

– F-16 este potrivit pentru ofensivă, față de Gripen, proiectat pentru defensivă;

– F16 include pachetul complet de armament și susținere, conexiune satelit (foarte importantă într-un conflict!): cel puțin 30 de ani de relații și mai strânse cu cea mai mare forță militară de pe planetă;

– guvernul SUA vine cu garanții politice și de securitate pentru România;

– peste 4200 de avioane produse;

– o rețea întinsă pe tot globul de mentenanță și piese de schimb;

– pregătirea piloților noștri la cea mai înaltă școală, cu piloți care au zburat în misiuni reale de luptă;– o colaborare strategică mai strânsă cu Polonia si Israel;

– face mai ușoară tranziția către F-35, vârful tehnologiei aviatice, singurul avion accesibil de generația a 5-a

Dezavantajele ar fi o manevrabilitate mai mare a Gripen, costul de operare mai mare al F-urilor americane, tehnologie nouă, faptul că F-16 nu integrează decât armament american și nu în ultimul rând durata de viață mai mică a F-16 second hand în comparație cu JAS-39 Gripen.

CITEȘTE ȘI: Înghesuială mare pe piața F-16 second hand. Cifrele ne arată că România a făcut totuși o afacere bună

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel