Franța sparge gheața și îndeamnă și alte țări să se alăture „inițiativei pentru artilerie”: 78 de obuziere Caesar pentru Ucraina vor fi produse doar anul acesta

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Linia de producţie a obuzierelor Caesar de la uzina companiei Nexter Systems din Roanne. Sursa foto: Nexter.
Linia de producţie a obuzierelor Caesar de la uzina companiei Nexter Systems din Roanne. Sursa foto: Nexter.

Ministrul francez al Apărării a anunțat încheierea unui contract pentru producția a zeci de obuziere autopropulsate Caesar pentru Ucraina. Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a comunicat această informație într-un interviu acordat cotidianul Le Parisien.

,,Lansăm o inițiativă în domeniul artileriei, producția de obuziere Caesar de la Nexter. Inițiativa noastră vizează producerea a 78 de obuziere Caesar în 2024", a declarat Sébastien Lecornu.

Ministrul a precizat că Franța dorește, de asemenea, să "încurajeze europenii și aliații să participe la această inițiativă". Potrivit acestuia, Ucraina a contribuit deja la lansarea acestui proiect. 

"Ucraina este pregătită să se alăture proiectului alocând o mică parte din resursele sale: tocmai a cumpărat șase obuziere Caesar pe cheltuiala sa pentru a putea lansa această inițiativă", a spus el.

Lecornu a dat asigurări că ritmul sporit de care ar urma să se bucure procesul de producție va permite comercializarea a aproape 80 de obuziere în 2024. Acest lucru va fi posibil datorită reducerii timpului de producție a unui tun pentru obuzierul Caesar - de la 30 la 15 luni. În plus, compania producătoare Nexter a reușit să își facă stocurile necesare, iar resursa sa umană a fost "puternic pusă în mișcare".

În plus, consorțiul franco-german KNDS, care include compania Nexter, a estimat că va exista o cerere în creștere pentru obuzierul Caesar. Producătorul a anunțat reorganizarea liniilor sale de producție. Datorită acesteia, producția ar trebui să crească de la 6 obuziere în prezent la 8 pe lună în 2024.

Noua inițiativă a Franței în materie de sisteme de artilerie include, de asemenea, furnizarea către Ucraina de muniție de artilerie pentru noile obuziere.

,,Până în aprilie 2023, transferam lunar 1.000 de obuze de 155 mm. De atunci, situația economică militară ne-a permis să creștem producția la 2000 de proiectile pe lună. Iar de la sfârșitul lunii ianuarie, vom crește la până la 3000", a declarat ministrul.

Lecornu a subliniat că majorarea producției de muniție se bazează pe deficitul de praf de pușcă de pe piața internațională. Acest lucru este cauzat de cererea mare, deoarece, în acest moment, toate țările își înmulțesc arsenalul.

Din această cauză, Franța are acum ca prioritate mutarea producției de pulbere în interiorul țării. Se pare că o nouă întreprindere din orașul Bergerac ar trebui să fie deschisă în curând.

În interviul său, Sébastien Lecornu a dezvăluit, de asemenea, că Franța va furniza Ucrainei 40 de noi rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune SCALP EG și "sute de bombe".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel