Franța a demarat programul SLAM-F destinat luptei împotriva minelor marine

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul Apărării din Franța, Florence Parly, a aprobat pe 27 octombrie 2020 demararea programului Systeme de Lutte Anti-Mines - Futur (SLAM-F) destinat noilor arme de luptă împotriva minelor.

Plasat sub autoritatea contractantă a Direcției Generale Armament (DGA), programul este destinat să reînnoiască capacitățile de război împotriva minelor pentru Forțele Navale franceze. Acest nou sistem va permite marinarilor să opereze de la distanță de zona de pericol prin utilizarea dronelor subacvatice și de suprafață. SLAM-F va înlocui în cele din urmă toate mijloacele actuale de utilizate împotriva minelor, transmite defense-aerospace.

Acest program va contribui în special la asigurarea libertății de navigație prin asigurarea operațiunilor navelor strategice ale Marinei franceze, inclusiv a submarinelor nucleare și a portavioanelor franceze.

Astfel, va fi posibilă protejarea accesului în porturile franceze și, în funcție de circumstanțe, sprijinirea desfășurării unei forțe de acțiune navală, asigurarea evacuării cetățenilor, participarea la prevenirea crizelor sau intervenția în medii contestate.

Programul SLAM-F constă în patru componente principale:

- sisteme de drone care pot fi pilotate de la distanță de la sol sau de la o navă. Acestea sunt „inima” sistemului SLAM-F și sunt realizate în cooperare franco-britanică ;

- nave de tip BGDM care vor desfășura și opera dronele pilotate de la distanță;

- nave de sprijin de nouă generație pentru scufundări (BBPD NG);

- un sistem de operare a datelor despre mine (SEDGM).

Programul prevede opt sisteme de drone anti-mină (dintre care patru urmează să fie livrate până în 2024), patru până la șase nave de deminare și cinci nave noi de sprijin pentru scafandrii care urmează să fie livrate în jurul anului 2030.

Studiul de proiectare și producția prototipurilor sistemului de drone au fost atribuite companiei Thales, iar societatea franceză Etudes et Constructions Aeronautiques (ECA) este principalul subcontractant.

Citește și: Thales a inaugurat un centru în România. Vor fi dezvoltate proiecte militare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel