Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Rusia este deja în război cu noi și vizează statele baltice. Următorul test: exercițiul militar Zapad 2025

Cristian Soare |
Data publicării:
Armata rusă, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Armata rusă, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, Ben Hodges, avertizează că Moscova caută fisuri în unitatea NATO și susține că singura cale de a opri Kremlinul este înfrângerea totală a Rusiei în Ucraina. Rusia nu doar că poartă un război brutal în Ucraina, ci este deja angajată într-un conflict hibrid cu Occidentul, urmărind constant oportunități pentru a testa hotărârea NATO și a-și restabili controlul asupra Republicii Moldova și a țărilor baltice. Acesta este avertismentul tranșant al generalului american în rezervă Ben Hodges, fostul comandant al forțelor armate ale Statelor Unite în Europa.

„Rușii sunt deja în război cu noi. Știm asta și nu există nicio îndoială că își doresc să recâștige controlul asupra Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Republicii Moldova - fără discuție, a declarat Hodges într-un interviu acordat Charter97, subliniind că strategia Kremlinului este de a identifica un moment de slăbiciune sau diviziune în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

„Ceea ce urmăresc ei este să găsească o oportunitate într-un moment în care poate că SUA nu se va implica în NATO, sau poate alte țări europene ori Canada nu sunt dispuse să se angajeze sau să facă ceva.”

De ce contează: Viziunea lui Hodges transformă conflictul din Ucraina dintr-o criză regională într-un test fundamental pentru securitatea europeană și credibilitatea Articolului 5. El susține că Occidentul trebuie să renunțe la o strategie reactivă și să adopte un obiectiv clar: înfrângerea Rusiei.

 

Următorul punct fierbinte: Zapad 2025

 

Toți ochii sunt ațintiți asupra exercițiului militar „Zapad 2025” („Vest 2025”), unde forțele ruse se vor antrena alături de cele din Belarus. Precedentul, Zapad 2021, a servit drept repetiție generală pentru invazia pe scară largă a Ucrainei din februarie 2022.

Totuși, de data aceasta, contextul este radical diferit. „Spre deosebire de 2021, acum, toată lumea stă cu ochii pe ei”, afirmă Hodges. Alianța va folosi acest exercițiu ca pe o oportunitate majoră de culegere de informații.

„Acest exercițiu ne va da ocazia să observăm îndeaproape ce capacități au și de ce echipamente militare dispun. Vom putea vedea dacă rușii exersează lucruri pe care le-au învățat în Ucraina și pe care ar putea să le folosească în alte operațiuni, a explicat generalul. Logistica și capacitatea de mișcare a trupelor ruse vor fi analizate cu cea mai mare atenție.

Deși consideră puțin probabil un atac direct asupra coridorului Suwalki imediat după exercițiu – datorită pregătirii superioare a statelor baltice și a prezenței consolidate a NATO – Hodges nu exclude nicio posibilitate. Amenințarea, spune el, nu vine neapărat sub forma unei invazii clasice, ci prin „agresiuni incrementale”.

 

Războiul constant și ,,invizibil''

 

Hodges avertizează că Moscova mizează pe acțiuni mici, dar continue, pentru a eroda coeziunea NATO: sabotarea infrastructurii submarine din Marea Baltică, asasinate, campanii de dezinformare și violări ale spațiului aerian. Fiecare astfel de incident este un barometru pentru a măsura reacția și determinarea Occidentului.

„Kremlinul urmărește și încearcă să determine dacă SUA au într-adevăr de gând să se implice și, de asemenea, dacă europenii sunt uniți și gata să se implice și ei”, a spus Hodges.

 

Soluția: O nouă strategie pentru Ucraina

 

În opinia lui Hodges, atâta timp cât Occidentul nu își definește victoria ca fiind obiectivul său strategic, războiul va stagna, cu costuri umane enorme pentru Ucraina.

Generalul Hodges propune o strategie cuprinzătoare, care începe cu o claritate politică de neclintit: Statele Unite și Europa trebuie să declare public că obiectivul lor este ca Ucraina să învingă Rusia și să-și recapete teritoriile în granițele din 1991.

Această direcție trebuie să devină politica oficială. Ulterior, acest angajament politic trebuie susținut prin furnizarea de capabilități decisive, oferind Ucrainei tot ce are nevoie pentru a câștiga, în special arme cu rază lungă de acțiune.

„Este mai bine să ucizi arcașul decât să încerci să interceptezi toate săgețile”, spune Hodges, argumentând că Ucraina trebuie să poată lovi bazele și logistica rusă adânc în teritoriul inamic. În final, strategia trebuie completată de o presiune economică totală, utilizând la maximum toate pârghiile disponibile.

Asta înseamnă blocarea exporturilor de petrol rusesc, folosirea activelor rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei și sprijinirea atacurilor ucrainene asupra infrastructurii energetice a Rusiei, care alimentează mașina de război a Kremlinului.

 

Vulnerabilitățile lui Putin

 

În ciuda aparențelor, regimul lui Putin nu este invincibil. Hodges subliniază că, deși Kremlinul nu pare să fie afectat de pierderile umane (estimate la peste un milion de soldați uciși și răniți), majoritatea recruților provin din regiuni sărace, departe de centrele de putere precum Moscova și Sankt Petersburg.

Pe plan economic, președinta Băncii Centrale a Rusiei a admis că economia se îndreaptă spre recesiune, iar modelul actual nu este sustenabil. Presiunea asupra oligarhilor, care și-au pierdut accesul la averile și stilul de viață occidental, ar putea, în cele din urmă, să creeze fisuri la vârful puterii.

Concluzia: Dacă Occidentul nu acționează decisiv, avertizează Hodges, viitorul Rusiei este unul sumbru: un conflict perpetuu cu o Ucraină transformată într-un „Israel al Europei de Est” - permanent în alertă, extrem de bine înarmată și determinată să vâneze fiecare ofițer rus responsabil de crime de război.

„Ucrainenii au demonstrat că fiecare centimetru pătrat al Rusiei poate fi atins,” conchide Hodges. „Pentru Rusia, acest conflict va fi continuu, nesfârșit, până când vor găsi o cale să se retragă.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel