Forțele Armate Ucrainene dau dovadă de ingeniozitate, dar se bazează adesea pe doctrina militară din epoca sovietică

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Militar ucrainean / General Staff of the Armed Forces of Ukraine, facebook
Militar ucrainean / General Staff of the Armed Forces of Ukraine, facebook

Ingeniozitatea forțelor armate ucrainene a fost recunoscută de inspectorul general al Pentagonului, Robert P. Storch, într-un raport adresat Congresului SUA. Cu toate acestea, raportul notează că abilitățile forțelor armate ucrainene sunt afectate de utilizarea continuă a doctrinei sovietice și că standardele de calitate și nivelurile de pregătire ale trupelor sunt afectate de luptele prelungite, de constrângerile legate de resurse și echipamente, precum și de situația operațională tactică.

Raportul, publicat la 16 mai, oferă o imagine de ansamblu asupra asistenței americane acordate Ucrainei și a asumării răspunderii acesteia, acoperind primul trimestru al anului 2024, și include o secțiune privind capacitatea operațională a armatei ucrainene și dificultățile cu care se confruntă instructorii militari din țările aliate. Inspectorul Pentagonului citează date de la Forțele americane din Europa și Africa ca bază pentru această secțiune.

Inspectorul Pentagonului notează că, în perioada analizată, Ucraina a dat dovadă de o pricepere și o inovație considerabile în utilizarea dronelor comerciale de mici dimensiuni pentru recunoaștere și atac.

Forțele Armate ale Ucrainei utilizează intens acest tip de drone pe câmpul de luptă. De asemenea, a creat echipe mobile de apărare antiaeriană pentru a contracara dronele iraniene, ceea ce reprezintă, de asemenea, o inovație.

Cu toate acestea, există provocări în anumite domenii, inclusiv o capacitate reală de a utiliza sisteme de arme combinate și de a exploata aceste inovații, se arată în raport.

 

Schimbarea mentalității la nivelul conducerii armatei ucrainene, o provocare pentru instructorii militari occidentali

 

Una dintre cele mai mari provocări pentru instructorii militari care vin din partea NATO și a SUA și care oferă consiliere forțelor armate ucrainene este schimbarea mentalității, întrucât raportul subliniază că comandamentul ucrainean se bazează încă pe doctrina de război din epoca sovietică.

În special, raportul afirmă că, din punct de vedere istoric, cartierele generale ale corpurilor de armată nu au fost organizate pe baza funcțiilor de luptă și nu sprijină operațiunile de luptă comune. Astfel, cartierele generale au demonstrat o capacitate limitată de a desfășura operațiuni peste nivelul unei brigăzi.

Autorii notează, de asemenea, că unii comandanți și unități ale Forțelor Armate Ucrainene adoptă o filozofie bazată pe misiune prin descentralizare, punând accentul pe încredere, inițiativă, delegarea deciziilor și creativitate, însă războiul prelungit reduce calitatea armatei.

Potrivit raportului, Forţele Armate Ucrainene utilizează artileria și armele cu rază lungă de acțiune pentru a lupta împotriva inamicului, mai degrabă decât pentru a facilita efectuarea unor manevre și pătrunderi pe câmpul de luptă. Mai multe încercări ale forțelor armate ucrainene de a face o pătrundere au eșuat, subliniază autorii raportului.

Aceștia notează că lipsa forței aeriene și a capacităților tehnice limitează și mai mult capacitatea armatei ucrainene de a ocoli liniile de apărare deja pregătite de ruşi.

Rusia are un avantaj numeric în ceea ce privește artileria și armele cu rază lungă de acțiune, ceea ce reduce capacitatea armatei ucrainene de a mobiliza efective de luptă, iar războiul prelungit și întârzierile în livrarea de arme au permis forțelor rusești să mineze zone și să construiască linii de apărare.

 

Pentagonul a furnizat Ucrainei arme în valoare de 10 miliarde de dolari fără a avea resursele necesare pentru a le înlocui

 

Lipsa de resurse umane limitează capacitatea de a efectua rotații, de a asigura o perioadă de odihnă și de instruire pentru militari, subliniază autorii raportului. Vârsta medie a unui soldat ucrainean depășește 40 de ani. Raportul notează că reducerea vârstei de recrutare este percepută în mod ambiguu în Ucraina, în special din cauza riscurilor pentru economie. Scăderea vârstei de mobilizare ar putea permite Ucrainei să mobilizeze încă 50.000 de persoane, afirmă raportul, citând informații din surse deschise.

În total, raportul notează că, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei, Statele Unite au alocat 174,2 miliarde de dolari la nivel național pentru a sprijini Ucraina în apărarea teritoriului său, pentru a consolida capacitățile NATO în Europa de Est, pentru a spori prezența militară americană în regiune și pentru a oferi asistență bugetară, economică și umanitară directă Ucrainei.

Înainte ca Congresul SUA să aprobe noul pachet de ajutor, incertitudinea a afectat atât Ucraina, unde armata ar fi fost nevoită să economisească muniția, cât și Statele Unite, deoarece Pentagonul a furnizat Ucrainei arme în valoare de 10 miliarde de dolari fără a avea mijloacele necesare pentru a le înlocui.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel