Forțele Aeriene Ucrainene au lovit un post de comandă al trupelor ruse, utilizând o bombă ghidată JDAM (Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Aeriene Ucrainene au distrus un post de comandă și un depozit de muniție care aparținea forţelor ruse de ocupaţie staţionate în apropierea satului Chelburda din regiunea Herson. Un material video care surprinde momentul atacului a fost publicat de militarii ucrainenii pe reţelele de socializare.

Atacul aerian a fost efectuat de aviația de luptă a forțelor aeriene ucrainene, iar unitatea de recunoaștere aeriană a Brigăzii 38 de Infanterie Marină a monitorizat efectuarea executării loviturii şi a confirmat distrugerea țintelor inamice. Potrivit pușcașilor marini ucrainenii, poziția a fost distrusă de o bombă ghidată cu precizie JDAM-ER.

Youtube video image

Forțele Aeriene Ucrainene folosesc cu mare succes bombe de acest tip, deoarece acestea pot fi lansate fără a intra în zona de apărare aeriană a trupelor ruse. De asemenea, trebuie menţionat faptul că Statele Unite transfera kitul JDAM-ER către către armata ucraineană, iar aceasta le instalează ulterior pe bombele Mk.82 de 227 kg.

Deoarece această muniție nu este integrată în sistemul de armament al aeronavei, ea poate fi folosită de orice aeronavă capabilă să transporte bombe de 227 kg pe piloni special concepuți.

Echipată cu kitul JDAM-ER, bomba Mk.82 este capabilă să lovească ținta la o distanță de până la 72 de kilometri, cu o probabilitate maximă de eroare circulară de până la 11 metri. Pentru a atinge cu precizie ținta, kitul folosește două metode principale de ghidare: sistemul inerțial și orientarea prin GPS.

În cazul în care inamicul folosește un sistem de război electronic puternic (EW) și antena GPS din coadă nu poate avea o conexiune bună, aeronava poate folosi INS ca principal sistem de ghidare a bombei după lansare.

Trebuie remarcat faptul că această metodă de ghidare îi crește probabilitatea de eroare circulară, care va fi de 13 metri după 38 de secunde de zbor.

Un alt mare mister care continuă să înconjoare JDAM-urile oferite Forțelor Aeriene Ucrainene este legat de ce tipul de aeronavă pe care îl utilizează ucrainenii pentru a lansa aceste bombe. Printre cele mai vehiculate opţiuni se numără avioanele de luptă MiG-29 Fulcrum și Su-27 Flanker ale Forțelor Aeriene Ucrainene, precum și numărul limitat de Su-24 Fencer care oferă capacități de atac cu rază mai lungă de acțiune. O posibilitate este Su-25 Frogfoot care, de altfel, utilizează în principal rachete neghidate pentru misiuni de atac la sol.

În special, cel puțin unele dintre avioanele MiG-29 și Su-27 ale Ucrainei au fost anterior modificate pentru a putea lăsa rachete anti-radar AGM-88 (HARM) fabricate în SUA și, în linii mari, ar fi putut fi făcute modificări similare pentru a permite şi utilizarea de JDAM.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel