Flota rusă din Marea Neagră va primi în dotare elicoptere modernizate de luptă antisubmarin Ka-27M

Ionel Copcea |
Data publicării:

Cotidianul rus Izvestia a informat că aviația navală a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) va fi prima structură echipată complet cu elicoptere Ka-27M modernizate. În prezent, acestea sunt considerate cele mai eficiente elicoptere de luptă antisubmarin. 

În plus, pe lângă căutarea submarinelor, tehnologia actualizată a elicopterelor poate direcționa efectiv rachetele către ținte maritime și de coastă, respectiv rachetele supersonice Yakhont sau rachetele hipersonice Zircon. Experții ruși se așteaptă ca elicopterele să întărească în mod semnificativ și forțele ruse din regiunea Mării Mediterane.

 

Caută și distruge

 

Potrivit cotidianului Izvestia, care citează surse din mediul militar, Ministerul rus al Apărării a adoptat decizia reînzestrării Aviației navale a FRMN cu elicoptere modernizate Ka-27M. Noile elicoptere vor completa parcul Regimentului 318 Aviație Mixtă, care este dislocat pe aerodromul Kacha de lângă Sevatopol. În prezent, în dotarea regimentului se află o escadrilă de elicoptere Ka-27, în versiunea de bază.

Testarea elicopterelor modernizate de luptă antisubmarin Ka-27M s-a încheiat la jumătatea deceniului trecut. Începând din anul 2016, acestea au apărut la trupe, dar volumul livrărilor a fost unul foarte redus. Doar câteva elicoptere de acest tip se află în serviciul de luptă la Flota din Marea Baltică, Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific. FRMN va fi prima care va fi dotată integral cu elicoptere Ka-27M.

Acest tip de elicopter a fost construit după o schemă coaxială cu două rotoare. Datorită absenței unui rotor de coadă, elicopterul are o manevrabilitate ridicată. De asemenea, lamele rabatabile permit așezarea elicopterului chiar și pe punțile celor mai  mici nave.

Versiunea actualizată este echipată cu echipamente moderne. O stație sonar puternică, ce poate fi coborâtă în apă pe un cablu, permite detectarea submarinelor la o distanță mult mai mare decât mijloacele versiunii de bază. De asemenea, pe noul elicopter a fost instalat un sistem magnetometric, capabil să detecteze carena metalică a submarinului. În plus, elicopterul poate plasa o geamandură specială la suprafața apei, care transmite la bord date despre situația hidroacustică.

Ka-27M este capabil să transporte la bord diverse tipuri de muniție, inclusiv torpile anti-submarin. Însă, caracteristica sa principală este dată de un radar puternic de bord Kopye-A, cu o matrice activă de antene. Acesta servește nu numai la căutarea submarinelor, ci și la îndeplinirea misiunilor de căutare și salvare.

Datorită echipamentelor de ultimă generație pentru detectarea țintelor, noul elicopter poate fi întrebuințat și în cadrul sistemelor de cercetare și asalt. Acesta poate transmite date despre obiectele detectate către posturile de comandă, pentru lansarea loviturilor cu rachete. Astfel, forțele Marinei ruse vor putea să lovească în mod eficient ținte cu rachetele supersonice Yakhont și, ulterior, cu rachetele hipersonice Zircon.

Simbolul elicopterului Ka-27 este reprezentat de o pasăre cu un rechin strâns în lăbuțe. De aceea, Ka-27M modernizat a primit denumirea de „vânătorul de rechini”.

„Aproape toate echipamentele au fost înlocuite pe elicopterele modernizate, Pe acestea au fost instalate echipamente radar îmbunătățite, avionică, un magnetometru, subsisteme hidroacustice. Astfel, caracteristicile elicopterului au crescut în mod semnificativ. Elicopterele de acest tip vor fi indispensabile pentru operațiunile din regiunea mediteraneană, unde multe state dispun de forțe submarine. Având un radar puternic la bord, elicopterele pot detecta în mod eficient ținte și le pot transmite coordonatele către alte mijloace de distrugere - avioane, nave ori submarine”, a declarat pentru Izvestia istoricul militar Dmitry Boltenkov.

Elicopterele Ka-27M pot să lucreze în mod autonom sau în compunerea grupurilor de aviație.

 

Proiecția forței

 

Președintele Academiei pentru Probleme Geopolitice, general colonel Leonid Ivașov, a declarat că FRMN se concentrează în mare parte pe operații în regiunea mediteraneană, unde Federația Rusă are interese strategice.

„Ne-am întors în Marea Mediterană, în Estul Arab, unde există cooperare cu mai multe țări, iar Federația Rusă participă la lupta împotriva teroriștilor din Siria. Astăzi, forța militară continuă să joace un rol decisiv în chestiuni de control asupra celor mai importante obiecte strategice. Prezența grupului nostru naval și de aviație în Marea Mediterană este foarte importantă pentru Federația Rusă. Acesta are nevoie de mijloace de luptă cuprinzătoare și de sprijin logistic. Ka-27M modernizat este un elicopter multifuncțional. Acesta poate efectua în mod eficient cercetarea, poate îndeplini misiuni legate de navigație și, dacă este necesar, acțiuni de întrebuințare în luptă”, a menționat expertul.

În ultimul timp, Forțele Armate ale Federației Ruse desfășoară în mod regulat acțiuni de proiecție a forței în regiuni îndepărtate de frontierele rusești. Un rol important în acest sens îl are Gruparea navală operativă a Forțelor Navale din Marea Mediterană. În luna iunie a acestui an, în regiune s-au desfășurat manevre la scară largă ale Forțelor Navale și Forțelor Aerocosmice. La acestea a participat și nava amiral a FRMN, crucișătorul purtător de rachete Moscova. În timpul exercițiului, s-a practicat transferul datelor de indicare a țintelor de la avioane și nave către platformele purtătoare de rachete, inclusiv avioanele de vânătoare MiG-31K cu rachete hipersonice Kinzhal. Navele de suprafață și submarinele, avioanele și sistemele de rachete de coastă Bastion au funcționat în comun, în cadrul unui sistem de conducere unificat.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel