După HIMARS și Patriot, SUA se feresc să trimită F-16 sau tancuri Abrams. De fapt Ucraina are nevoie de mai puțin: ATACMS - rachete cu rază de 300 km

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc american Abrams. Foto: US Army
Tanc american Abrams. Foto: US Army

Armele pe care SUA le-au oferit treptat Ucrainei nu doar că au reușit să oprească în primă fază invazia rusă, dar au oferit forțelor ucrainene un avantaj major pe linia frontului pentru lovirea punctelor strategice ruse și mai apoi în etapa contraofensivei în care Ucraina a reușit să elibereze o mare parte a teritoriului ocupat. 

În prezent, în așteptarea iernii și a fazei 2023 a războiului, Rusia a reușit să stabilizeze frontul. În est se dau lupte teribile în continuare în Bahmut, punct strategic pe care rușii se chinuie să-l cucerească din luna mai.

Forțele ruse au schimbat tactica, apelând la o strategie a terorii, lovind puncte de infrastructură energetică și civilă în încercarea de a instaura teroare și de a distruge moralul populației în contextul venirii iernii.

Ca răspuns aliații au schimbat și ei strategia, iar Ucraina a primit mai multe sisteme de apărare antiaeriană. 

În acest context, după ce SUA au livrat sisteme HIMARS ce au avut un rol esențial în succesul contraofensivei din septembrie, Washigtonul a dat undă verde pentru livrarea unei baterii a sistemului de apărare antiaeriană sol-aer Patriot.

 

Întrebarea e ce urmează în 2023? Ucraina cere avioane americane F-16 și tancuri Abrams. Generalul Ben Hodges spune că rachetele ATACMS ar fi de fapt marele câștig al Ucrainei

 

Încă de la începutul invaziei, Ucraina cere armament ofensiv, fără succes însă.

Oficialii de la Kiev au solicitat Americii inclusiv avioane F-16 Fighting Falcon și tancuri Abrams. Chiar și în timpul discursului ținut în Congresul american de către președintele Volodimir Zelenski, acesta din urmă a solicitat public avioane F-16 și tancuri americane Abrams.

Transferul de avioane însă rămâne unul controversat, procesul fiind de lungă durată și include și pregătirea piloților.

În ceea ce privește tancurile, au existat zvonuri cu despre tancuri germane Leopard, dar Berlinul ezită să fie prima țară occidentală care să transfere tancuri Ucrainei. O ipotetică livrare de Abrams ar putea debloca însă situația.

Generalul-locotenent (ret) american Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), citat de publicația Politico, e de părere că un alt tip de armament pe care Kievul îl solicită intens ar putea fi decisiv pentru faza în care războiul va intra în 2023: Rachete ATACMS cu rază de acțiune de 300 kilometri.

Rachetele pot fi integrate și pe sistemele HIMARS.

Ben Hodges spune că ATACMS sunt „exact ceea ce au nevoie” ucrainenii în acest moment. Aceste rachete ar permite Ucrainei să lovească poziții cheie ale agresorului rus, cum ar fi podul Crimeei, bazele aeriene ale aviației militare ruse din Crimeea ocupată, dar și liniile de comunicații și logistică ale rușilor.

 

SUA refuză să ofere rachete ATACMS Ucrainei

 

2. Lansarea d... (himars-ucraina-lansare_59564800.png)Lansarea de rachete dintr-un sistem HIMARS folosit de forțele de apărare ucrainene. Foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Politico, care citează un oficial american, precizează că Zelenski a încercat să pună pe agenda discuției cu președintele Joe Biden rachetele ATACMS, dar SUA sunt de neclintit și refuză să ofere Ucrainei rachete care pot lovi la o asemenea distanță.

Americanii se tem că o astfel de decizie ar provoca furia regimului de la Kremlin, ar escalada periculos de mult războiul și ar pune Rusia în situația în care va decide să folosească sisteme mai puternice de distrugere.

 Actualele rachete ale sistemelor HIMARS din Ucraina pot lovi ținte la 80 km distanță.

Washingtonul a furnizat în mod deschis Ucrainei rachete GMLRS avansate, pentru lansatoarele HIMARS, care pot lovi ținte până la 80 km distanță.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel