Expert militar rus: SUA împing lumea spre pericolul confruntării nucleare. România, punct cheie în strategia de a presa Rusia

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: Sistemul american antibalistic Aegis Ashore, instalat în Baza de la Deveselu, România
Foto: Sistemul american antibalistic Aegis Ashore, instalat în Baza de la Deveselu, România

Un expert militar rus e de părere că acțiunile Statelor Unite ale Americii împing omenirea spre pericolul confruntării nucleare. Acesta acuză Washigtonul de metode de presiune asupra Moscovei.

Alexei Leonkov, expert militar rus, în cadrul unui interviu acordat publicației ruse Vzgyad, spune că NATO e responsabilă de escaladarea tensiunilor nucleare.

Acesta acuză și doctrina militară americană prin desfășurarea prezenței SUA în trei puncte importante: România, Polonia și Alaska. Expertul rus e de părere că aceste puncte au obiectivul de a pune presiune pe Rusia și a stopa potențialul nuclear rusesc.

„Nu Rusia, ci Statele Unite ale Americii subminează sistemul de descurajare nucleară. SUA s-au retras din Tratatul ABM în 2002 (n.r. - Tratatul rachetelor antibalistice). Doctrina militară americană impune dislocarea militară în trei zone, a unor sisteme antirachetă: România, Polonia și Alaska”, spune Leonkov.

Acesta a continuat și a adăugat că aceste trei puncte strategice, împreună cu componenta navală, toate „aflate la granițele noastre, au fost concepute pentru a priva Federația Rusă de potențialul nostru nuclear”,

„Ulterior, Statele Unite și-au modificat doctrina militară în ceea ce privește domeniul nuclear. Acum se vorbește despre un atac nuclear preventiv în cazul în care SUA detectează o amenințare cibernetică”, a conchis Leonkov. El a precizat că în tot acest context, Occidentul e cel care încearcă să acuze Rusia de acțiuni agresive.

Alexei Leonkov, care denunță acțiunile „agresive” ale NATO, în analiza sa cu privire la destabilizarea regiunii, uită să amintească de anexarea ilegală a Crimeei în 2014, de implicarea Federației Ruse în războiul din Estul Ucrainei ori militarizarea Kaliningradului și Crimeei.

 

Statele Unite ale Americii și Federația Rusă, o relație nucleară complicată

 

În ceea ce privește retragerea din Tratatul ABM, în 2002, rușii au acuzat atunci SUA că decizia a fost luată pentru a instala în România sistemul Aegis Ashore, mai cunoscut sub denumirea de la Deveselu, era limitată de acest tratat.

Ulterior a urmat retragerea celor două puteri nucleare din Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF). Acest tratat a restricţionat utilizarea rachetelor cu rază medie de acţiune încă din vremea Uniunii Sovietice. 

Tratatul INF a fost semnat de SUA şi URSS în 1987. Acordul a interzis rachetele cu lansare de la sol capabile să transporte focoase nucleare pe o distanţă între 500 şi 5.500 de kilometri. Semnarea tratatului INF pe vremea Războiului Rece a pus capăt la vremea respectivă crizei declanşate de desfăşurarea în Europa a rachetelor sovietice SS-20 cu focoase nucleare.

Ambele puteri s-au acuzat reciproc de încălcarea tratatului, înainte de denunțarea acordului.

Totodată, viitorul tratatului START de reducere a arsenalelor nucleare strategice, tratat care expiră în februarie 2021, este de asemenea sub semnul întrebării, lucru recunoscut atât de administrația de la Washigton, cât și de cea de la Casa Albă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel