DRONE pentru Armata României | MApN are pe masă, până acum, trei oferte pentru trei modele de UAV-uri

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Hermes 450, sursă foto: Elbit Systems
Hermes 450, sursă foto: Elbit Systems

Anul acesta România va demara mult așteptatul program de achiziționare a dronelor tactice. Și, se pare, potrivit informațiilor noastre, MApN are pe masă trei oferte.

În cadrul audierilor care au avut loc în Parlament pentru votarea bugetului MApN, ministrul apărării Nicolae Ciucă a confirmat că anul acesta țara noastră va începe procedura de achiziționare a sistemelor UAV.

"Suntem în măsură să demarăm noi programe de înzestrare, unul dintre ele a fost deja aprobat în Parlament, este vorba de sistemul de rachete de coastă, urmând ca anul acesta să identificăm şi să derulăm procesul de începere a achiziţiei pentru drone”, a afirmat la vremea respectivă Nicolae Ciucă.

În acest sens, amintim că în vara anului trecut MApN a primit aprobarea în Parlament pentru a achiziționa 7 sisteme de UAV-uri, contract estimat de MApN că ar urma să se ridice la aproximativ 277 de milioane de dolari plus TVA.

Deși în presă s-a vehiculat că MApN a primit până în prezent două oferte, surse DefenseRomania ne-au precizat că există trei oferte de drone pe masa României în acest moment.

 

Trei oferte de drone pentru România: Hermes 450, Watchkeeper X și Heron

 

Iar două vin din aceeași țară. Este vorba de israelienii de la Elbit care oferă Hermes 450, francezii de la Thales care oferă Watchkeeper X și din nou israelienii de la IAI (Israel Aerospace Industries) care ne oferă drone Heron.

Așadar, România are până în prezent trei oferte: Hermes 450, Watchkeeper X și Heron.

Nu există nicio ofertă din partea părții americane, întrucât România optează pentru drone MALE - drone care zboară până la 9.000 m altitudine cu autonomie de până la 200 km -, iar americanii dezvoltă sisteme HALE (peste 9.000 de m altitudine cu autonomie neidentificată). 

În ceea ce privește Hermes 450, dezvoltat de Elbit, știm că UAV-ul poate atinge o viteză de 180 de kilometri pe oră și o altitudine de 5.500 m.

Hermes 450 a fost prima dronă de acest tip dezvoltată pentru transporta greutate externă. Hermes 450 sunt utilizate de mai multe armate ale lumii, fiind combat proven în Irak sau Afganistan.

În ceea ce privește cooperarea industrială, relația dintre Elbit Systems și România e complexă, compania activând în prezent în mai multe puncte din țara noastră. Elbit produce componente pentru vehiculele aeriene fără pilot la o facilitate din Bacău și recent, la Măgurele, și-a reiterat intenția de a deschide o fabrică de asamblare a dronelor în România.

Francezii de la Thales ne oferă Watchkeeper X. Interesant e că Watchkeeper X are la bază UAV-ul Hermes 450, fiind dezvoltat conform cerințelor britanicilor de un joint-venture între Thales și Elbit.

Watchkeeper X acoperă o rază de 100 de km, cu o autonomie de zbor de 16 ore și o viteză de aproximativ 200 km/h. Este și ea combat proven în Irak și Afganistan, fiind folosită și în operațiuni aeriene în Mali.

În ceea ce privește cooperarea industrială, cei de la Thales au declarat într-un interviu acordat celor de la HotNews că dacă MApN va alege Watchkeeper X, dronele vor fi asamblate și personalizate în România, iar mai multe componente vor fi produse local, în cadrul mai multor firme din industria de apărare din țară. Se pare că, potrivit sursei citate, vor fi implicate companii românești precum Romaero, IAR sau Aerostar.

Dronele Heron, oferta celor de la IAI, Heron a fost introdusă în 2005, a fost utilizată intens în operațiunile din 2008-2009 din Gaza fiind capabilă să zboare la o altitudine de aproximativ 10.000 m, dezvoltând o viteză de aproximativ 200 km/h.

Potrivit companiei, drone Heron sunt operate, printre altele, și de armatele Turciei, Indiei, Germaniei, SUA, Greciei sau a statului Singapore. În 2009 Australia a închiriat două drone Heron pentru a opera UAV-urile în Afganistan. Nu sunt cunoscute detalii cu privire la cooperarea industrială.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel