Două portavioane din Marea Britanie și Italia participă la un exercițiu NATO de amploare din Marea Mediterană

Ionel Copcea |
Data publicării:
Cele două portavioane britanice HMS Queen Elizabeth și HMS Prince of Wales, navigând pentru prima dată împreună în cadrul unor manevre militare care au avut loc în mai 2021. Foto: Royal Navy
Cele două portavioane britanice HMS Queen Elizabeth și HMS Prince of Wales, navigând pentru prima dată împreună în cadrul unor manevre militare care au avut loc în mai 2021. Foto: Royal Navy

Pe 06.05.2025, surse de monitorizare a navigației au semnalat o prezență navală multinațională semnificativă în Marea Ionică în cadrul exercițiului NATO „Med Strike”. Pe timpul acestuia, mai multe nave de luptă și nave auxiliare  operează în sudul Italiei.

Exercițiul “Med Strike” are loc în Marea Ionică, în perioada 05-11 mai, reunind 21 de nave de luptă de suprafață, 3 submarine, 41 de avioane rapide, 19 elicoptere, 10 aeronave de patrulare maritimă și peste 8.000 de militari din cadrul NATO.

Acest exercițiu oferă o oportunitate rară pentru două grupuri de atac ale portavioanelor NATO de a opera în strânsă coordonare. Astfel grupul de atac al portavionului HMS Prince of Wales din Marea Britanie se va antrena alături de grupul de atac al portavionului ITS Cavour al Marinei italiene, exersând o gamă largă de operațiuni comune.

La fel ca Marina Regală, Marina italiană operează avioane F-35B, permițând ambelor forțe să efectueze operațiuni comune și să consolideze și mai mult interoperabilitatea.

Unitățile implicate în desfășurarea exercițiului sunt centrate în jurul portavionului HMS Prince of Wales, care este în prezent desfășurat în regiune. Nava britanică este susținut de diverse nave de escortă și sprijin ale aliaților NATO.

Comentariul autorului: Portavionul britanic HMS Prince of Wales și gruparea navală a acestuia, împreună cu care formează Carrier Strike Group 25 (CSG25), a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană, pe 29.04.2025, marcând începutul participării la “Operațiunea Highmast”.

CSG25 mai  include distrugătorul HMS Dauntless (D33), fregata HMS Richmond (F239) și un submarin din clasa Astute.

De asemenea, alte unități aliate fac parte din CSG, inclusiv HMCS Ville de Québec (Canada) și HNoMS Roald Amundsen (Norvegia).

Foto: Distrugătorul HMS Dauntless

“Operațiunea Highmast” este o misiune de opt luni care va duce CSG25 prin Marea Mediterană, Canalul Suez și Oceanul Indian până în regiunea India-Pacific.

Pe parcurs, gruparea va participa la exercițiul “Neptun Strike 25” al NATO și se va angaja în exerciții comune cu flotele din India, Singapore, Malaezia și Statele Unite.

De asemenea, va participa la exercițiul multinațional “Talisman Sabre” din Australia, care va implica 19 națiuni.

CSG25 este format din aproximativ 2.500 de militari din Marea Britanie, Norvegia, Canada și Spania, numărul acestora urmând să crească la 4.500 în timpul misiunii.

HMS Prince of Wales transportă până la 24 de avioane de luptă F-35B Lightning II, susținute de elicoptere Merlin pentru luptă antisubmarin și Wildcats pentru misiuni de supraveghere și atac.

 

Cine mai participă 

- HNoMS Amundsen (F311) din Marina Regală norvegiană, o fregată modernă care oferă capacități antisubmarin și de război de suprafață;

- Tidesurge, o navă auxiliară a Marinei Regale britanice, responsabilă de furnizarea de sprijin logistic și reaprovizionare pe mare;

- fregata Victoria a Marinei spaniole, care operează în apropiere ca parte a forței operative maritime coordonate.

La nord, lângă Strâmtoarea Messina, fregata portugheză Bartolomeu Dias (F333) a fost urmărită ultima dată acum aproximativ 12 ore, probabil în tranzit pentru a se alătura formațiunii sau pentru a efectua misiuni de patrulare.

În zonă, au fost prezente, de asemenea, mai multe elicoptere (din Marina Regală britanică și Marina SUA), precum și o dronă neidentificată.

Aceste mișcări coordonate subliniază pregătirea operațională a NATO și capacitatea de a proiecta puterea maritimă în Mediterana centrală.

Exercițiul „Med Strike” este conceput pentru a spori interoperabilitatea dintre forțele navale aliate, cu un accent puternic pe operațiuni comune, securitatea maritimă și răspunsul rapid în scenarii de criză.

Pe măsură ce grupul condus de HMS Prince of Wales își va continua manevrele, în zilele următoare sunt așteptate alte desfășurări și activități de antrenament de înaltă intensitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel