Discuții în Coreea despre cooperarea industrială dintre Hanwha și România. Toate drumurile duc la obuzierele K9 Thunder

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzier autopropulsat sud-coreean K9 Thunder. Foto: Hanwha
Obuzier autopropulsat sud-coreean K9 Thunder. Foto: Hanwha

Oficialii români se află în Coreea de Sud, unde discută detaliile unei eventuale cooperări cu industria de apărare a națiunii asiatice.

Parteneriatul strategic dintre România și Coreea de Sud începe să capete formă. Zilele acestea, ministrul român al economiei, a vizitat câteva facilități de producție din Coreea de Sud.

Potrivit unui comunicat al companiei Hanwha din industria de apărare, o delegație a Guvernului român, condusă de domnul Ștefan-Radu Oprea, ministrul economiei, a vizitat sediul Hanwha Aerospace din Seul, pe 26 martie.

Oficialul român a purtat o serie de discuții cu Jaeil Son, președinte și CEO, precum și cu alți înalți oficiali ai celui mai mare grup aerospațial și de apărare din Coreea de Sud.

,,Ambele părți au împărtășit opinii cu privire la modalitățile de consolidare a legăturilor bilaterale într-o gamă largă de domenii, deoarece Hanwha Aerospace, o subsidiară cheie a celei de-a șaptea întreprinderi comerciale din Coreea de Sud, operează afaceri în toate domeniile terestre, aeriene, maritime și spațiale”, se precizează în comunicat.

Compania sud-coreeană mai arată că ”Hanwha Aerospace este gata să coopereze cu Guvernul României pentru a ajuta la creșterea economică și industrială”.

Hanwha are obiective îndrăznețe, mai exact de a deveni ”cel mai de încredere partener al NATO”. Și într-adevăr, compania se pare că se află pe drumul cel bun. După contractele-gigant semnate cu Polonia (pentru câteva sute de obuziere K9 Thunder), sud-coreenii țintesc o cooperare importantă și cu România.

 

Obuziere de ultimă generație pentru Armata României via Coreea de Sud

Obuziere autopropulsate K9 Thunder, pe linia de producție

Pe 26 februarie, presa din Coreea anunța că România urmează să semneze, în luna martie, contractul pentru achiziția de obuziere autopropulsate K9 Thunder.

Publicația The Korea Economic Daily scria atunci că în martie se va semna contractul dintre Hanwha Aerospace și România pentru livrarea de obuziere autopropulsate de 155 mm de tip K9 Thunder.

Potrivit sursei citate contractul se ridică la 1 trilion de woni, adică aproximativ 751 de milioane de dolari. Va fi primul acord dintre Hanwha și România, mai precizează presa din Coreea.

Informația venea să confirme ceea ce DefenseRomania a scris încă de la începutul anului, când anunța în exclusivitate că țara noastră a făcut un pas mare pentru înzestrarea cu obuziere de ultimă generație K9 Thunder. Coreenii de la Hanwha au spus „da” tuturor condițiilor din program.

Potrivit surselor noastre, faza a II-a a licitației, depunerea ofertelor, s-a încheiat pe data de 11 ianuarie iar una din oferte este cea a Hanwha Aerospace, care a mers mai departe cu oferta de obuziere autopropulsate K9 Thunder și, cel mai probabil, cu varianta K10 Ammunition Resupply Vehicle (ARV) șenilat, împreună cu muniția aferentă.

Astfel, Hanwha se află în pole position pentru înzestrarea Armatei României cu obuziere șenilate autopropulsate de 155 mm de tip K9 Thunder.

Ce cuprinde achiziția? Achiziția cuprinde 3 sisteme de obuzier de 155 mm (54 de obuziere + muniție + suport logistic). Vor fi achiziționate astfel 54 de obuziere la nivel de batalion.

Dacă Hanwha Aerospace încheie în cele din urmă acordul, va fi primul contract dintre compania coreeană și România, precum și al șaselea acord similar cu o țară europeană.

Obuzierele coreene autopropulsate K9 Thunder au fost comandate de 9 state. 

Ele sunt operate de Coreea de Sud, Estonia, Finlanda, India, Norvegia, Polonia, Turcia și există comenzi din Australia și Egipt.

Din aceste state Estonia, Finlanda, Norvegia, Polonia și Turcia sunt membre NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel