DIANA, ”copilul” minune al NATO, se va ”naște” peste doi ani

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

NATO speră ca în mai puțin de doi ani, să pună pe picioare propria sa versiune a Agenției SUA pentru Proiecte de Cercetare Avansată (DARPA).

Statele membre ale Alianței au convenit la cel de-al 31-lea summit, desfășurat pe 14 iunie la Bruxelles, să lanseze o nouă inițiativă denumită Acceleratorul de Inovație în Apărare al Atlanticului de Nord (Defence Innovation Accelerator of the North Atlantic), sau DIANA, destinată să accelereze cooperarea transatlantică în domeniul tehnologiilor critice și să ajute NATO să lucreze mai mult strâns cu entități din sectorul privat, mediul academic și alte entități neguvernamentale.

Scopul este ca DIANA să atingă capacitatea de operare inițială (IOC -  Initial Operating Capability) până în 2023, a declarat David van Weel, adjunct al secretarului general pentru provocările emergente de securitate, la o masă rotundă virtuală din 22 iunie cu reporterii. Până în anul viitor, speranța este să avem „părțile inițiale… care încep să se organizeze”, a adăugat el.

Pe termen lung, DIANA va avea două sedii centrale, în ​​America de Nord și în Europa, urmând să se  conecteze la centre de testare din țările membre NATO, centre care vor fi utilizate pentru „validarea, testarea și co-proiectarea aplicațiilor în domeniul tehnologiilor emergente și perturbatoare”, a precizat van Weel. DIANA va fi, de asemenea, responsabilă pentru construirea și gestionarea unei rețele menite să ajute companiile startup relevante să crească și să susțină nevoile tehnologice ale NATO prin intermediul programelor de granturi.

Accentul va fi pus pe programe de securitate națională și apărare, iar DIANA nu va cere sau solicita proprietatea intelectuală a companiilor, a adăugat van Weel.

DIANA are ca scop susținerea celor șapte tehnologii cheie emergente cu capacitate mare de perturbare (n.r. influențare negativă a capacităților de apărare) pe scurt EDT (Emerging and Disruptive Technologies), pe care NATO le-a identificat drept critice pentru viitor, a precizat van Weel. Dintre acestea, adjunctul secretarului general a evidențiat doar inteligența artificială, prelucrarea volumelor mari de date și tehnologiile cuantice, celelalte patru fiind autonomia, biotehnologia, hipersonica și spațiul.

Fondul de finanțare pentru DIANA va pleca de la modelul creat de Departamentul american al Apărării (DoD) în 2019, prin programul Trusted Capital Marketplace, menit să sprijine firmele mici și mijlocii, care dezvoltă tehnologii inovative cu impact pentru apărare.

De asemenea, la summitul NATO s-a convenit să se creeze un fond de capital, numit NATO Innovation Fund, pentru a sprijini companiile care dezvoltă atât tehnologii cu dublă utilizare, cât și tehnologii cheie, care ar putea fi utile NATO. Fondul va funcționa pe o perioadă de aproximativ 15 ani, cu un capital anual de 70 milioane de euro, a precizat van Weel.

Obiectivul nu este ca sediul NATO sau națiunile membre să conducă Fondul de Inovare, a menționat el. „Credem că, administrarea efectivă a unui fond de capital ar trebui să fie făcută de companii care au o bogată experiență în domeniu”. El a exemplificat compania In-Q-Tel, cu capital american, ca tip de partener NATO, care ar putea conduce activitățile curente ale fondului.

”Am citit undeva că NATO nu este o bancă - nu suntem”, a spus van Weel. ”Dar națiunile vor furniza fondurile și vor da direcția generală”.

Aceste două inițiative, de creare a unui accelerator de tehnologie și a unui fond pentru inovare, „sperăm că ... vor aduce alianța în secolul 21”, a adăugat van Weel.

NATO a investit anterior în tehnologia informației (IT) și software prin intermediul Agenției NATO pentru Comunicații și Informație (NCIA), dar diferența este că, prin Fondul de Inovare și DIANA, Alianța, mai degrabă, dorește să se conecteze cu startup-urile aflate încă faza incipientă, decât cu companiile  mari de software sau firmele tradiționale din domeniul apărării, a precizat van Weel.

Până la termenul de operaționalizare inițială din 2023, „primul pas este să știm de la aliați, ce vor să ofere DIANEI”, a spus van Weel. În legătură cu a doua inițiativă, după ce Fondul NATO pentru Inovare va avea statele participante, va fi creat un ghid, în care vor fi stabilite modelele de finanțare, procesele de contractare rapidă și liniile directoare ale proiectelor.

”Încercăm să facem acest lucru cât de repede putem”, a asigurat van Weel, dar apoi a remarcat, „vrem să înțelegem corect, deoarece ... cu comunitatea de start-up, avem o singură șansă”, se precizează într-un articol al publicației Defense News.

Comentariul autorului: În 2019, la lansarea programului Trusted Capital Marketplace, Ellen Lord, șeful achizițiilor de la Pentagon și artizanul acestui proiect, a declarat că unul dintre scopurile inițiativei este prevenirea preluării companiilor mici, care dezvoltă tehnologii de viitor, de către adversari cum ar fi China.

Cel puțin patru dintre direcțiile care vor fi abordate de DIANA - inteligență artificială, prelucrare volume mari de date, tehnologii cuantice și autonomie, se bazează pe tehnologia informației, domeniu în care România excelează la nivel mondial.

Acest avantaj împreună cu infrastructura de rețea de mare viteză pot permite companiilor din țara noastră să se angajeze în dezvoltarea de proiecte, care să intre în atenția NATO, condiția fiind o cunoaștere suficientă a domeniului tehnic militar. De cealaltă parte, liderii politico-militari din România trebuie să devină mai atenți la potențialul creativ al companiilor autohtone și să dezvolte expertiza necesară pentru procesul de consultanță, atunci când este nevoie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel