Demonstrație chineză de forță în proximitatea Taiwanului chiar în prima zi a summitului NATO

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Ca și cum China ar fi cunoscut dinainte că va fi un punct important pe agenda summitului NATO, a decis să-și trimită o puternică grupare aeronavală (34 de avioane militare și patru nave de război) lângă Taiwan, chiar în prima zi a reuniunii de la Vilnius a liderilor Alianței nord-atlantice.

Pe 11 iulie, începând cu ora locală 07.00 a.m. (două dimineața la Vilnius – nota autorului), Forțele Armate ale Taiwanului au detectat 34 de avioane militare chineze (inclusiv J-10, J-16, SU-30, H-6, Y-8 ASW etc.), dintre care 29 au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan sau au intrat în zona de identificare a apărării antiaeriene, potrivit Ministerului Apărării de la Taipei.

Din perspectiva Forțelor Armate americane, acest tip de activitate nu este doar pentru a arăta forță, ci este și un efort de a epuiza capacitățile de apărare a Taiwanului. „Până în urmă cu aproximativ un an și jumătate, nu a existat o prezență de rutină și constantă a marinei [chineze] la est de Taiwan. Acum, ei sunt acolo tot timpul”, a precizat, săptămâna trecută, un înalt oficial american din domeniul apărării, potrivit publicației Defense One.

„Este doar epuizarea forțelor aeriene ale Taiwanului și a marinei toată această prezență apropiată, pentru că nu poți să o lași necontestată”, a spus oficialul american. „Chinezii au mult mai multe avioane și mult mai multă capacitate de a zbura tot timpul. Este doar pentru a pune la pământ mica forță aeriană taiwaneză”, a adăugat oficialul.

Referitor la tendința Chinei de a traversa linia mediană a strâmtorii, oficialul american a  precizat că în 2022, de la „începutul lunii august și până la sfârșitul anului, au fost aproximativ 200 de traversări ale liniei mediane” sau cazuri în care navele chineze au traversat apele taiwaneze, ceea ce sugerează că China folosește „escaladarea clară și deliberată ... ca instrument de avertizare”.

Între timp, Forțele Aeriene ale SUA se află în mijlocul celui mai mare exercițiu de mobilitate din Pacific, ”Mobility Guardian 23”, exersând cum ar muta trupele și proviziile în regiune în cazui unui război cu China.

Dacă acum un an, la Madrid, Declarația Summitului NATO menționa China o singură dată, în Declarația de la Vilnius se face referire la China de cel puțin de 14 ori, inclusiv la escaladarea nucleară netransparentă a Beijingului (punctul 55).

”RPC își extinde și diversifică rapid arsenalul nuclear cu mai multe focoase și un număr mai mare de sisteme de livrare sofisticate pentru a stabili o triadă nucleară, fără a se angaja într-o transparență semnificativă sau în eforturi de bună-credință pentru a realiza controlul armelor nucleare sau reducerea riscurilor”.

Potrivit Declarației de la Vilnius, Beijingul încearcă să divizeze Alianța (punctul 24) și reprezintă o provocare sistemică pentru securitatea euro-atlantică (punctul 74). În același timp, China își dezvoltă armata, în timp ce își ascunde strategia și intențiile militare (punctul 23).

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel