Potrivit unor documente ale Armatei Române făcute publice de Historia, fasolea era un aliment de bază pentru soldații români. Potrivit sursei menționate, în 1939, meniul pe o zi al unui soldat conținea dimineața ceai cu pâine, la prânz ciorbă, care deseori era de fasole, iar seara fasole cu șuncă. Astfel, dacă ciorba era de fasole, la cină se primea altceva.
Totuși, iahnia de fasole nu era încă în meniul soldaților. Acest preparat a fost preluat de la turci, românii adaptând însă felul în care este gătit, alături de ciolan.
De 1 Decembrie a devenit o tradiție ca la festivitățile publice organizate de autorități, dar nu numai, să nu lipsească ciolanul cu fasole sau cu cârnați. Cel mai căutat este cel preparat în cazanele militare, deoarece are deja renumele unui gust de neegalat.
Multiplele beneficii pe care consumul de fasole ți le aduce face ca aceasta să fie în continuare un aliment de bază, inclusiv în armată. Deseori, în rațiile soldaților este inclusă și fasolea, însă sub forma prafului, deoarece este mai ușor de păstrat și transportat. Principalul motiv pentru constă în faptul că fasolea este bogată în proteine, care sunt atât de necesare unui soldat care depune efort fizic zilnic.
Sfaturi, cum se gătește fasolea
Pentru a prepara o iahnie vei avea nevoie de fasole cu bob mare, de preferat albă. Caută în supermarketuri fasolea produsă din România. În oferta Kaufland vei găsi fasole ambalată, dar și la vrac, astfel că poți să analizezi cu atenție bobul. Înainte de a găti fasolea este necesar să o lași la înmuiat câteva ore, poate chiar peste noapte. Aruncă boabele care se înmoaie sau care sunt zbârcite. Restul boabelor trebuie spălate înainte de a fi puse la fiert. Timpul de fierbere este diferit în funcție de fiecare fasole, de aceea cel mai bine este să testezi boabele până ce acestea sunt moi. În cazul în care le fierbi prea mult, acestea se vor zdrobi mult prea ușor.
Pentru ca iahnia să aibă un gust cât mai bun, bucătarii recomandă să adăugăm carne afumată. Cel mai des se folosește ciolan afumat, însă acesta poate fi înlocuit și cu cârnați, costiță sau altă carne afumată.
Printre ingredientele care nu trebuie să lipsească din iahnia de fasole, dar nici din ciorba de fasole, se numără cimbrul și foile de dafin.
Beneficii fasole
Fasolea este o sursă bogată de proteine. Aceasta este foarte folosită în alimentație și de vegetarieni și vegani. În plus, fasolea este o sursă bună de fibre, fier și antioxidanți.
Pe lângă ciorbă și iahnie, fasolea poate fi folosită și în alte preparate, inclusiv în salate.
Studiile internaționale arată că fasolea oferă un grad crescut de sățietate și ajută la reglarea nivelului de glucoză și insulină din organism. Astfel, consumul de fasole poate ajuta la prevenirea diabetului și la reglarea nivelului de zahăr din organism.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News