De ce construiesc chinezii machete de portavioane și F-35. Expert american: China se pregătește intens de un posibil conflict militar cu SUA

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Portavionul american USS Ronald Reagan, sursă foto: U.S. Navy
Portavionul american USS Ronald Reagan, sursă foto: U.S. Navy

Luna aceasta au apărut imagini din satelit dintr-un poligon chinez aflat într-un deșert din provincia Xinjiang, unde experții au putut sesiza machete ale unui portavion, distrugătare și chiar aeronave de generația a V-a F-35 Lightning II americane.

„Navele” au fost construite în deșertul Taklamakan din China. Imaginile au fost surprinse prin sistemul satelit Maxar, și oferite US Naval Institute care le-a publicat.

Pe imaginile din satelit se poate observa cum, în deșert, chinezii au construit o machetă a unui portavion american și a două distrugătoare din clasa Arleigh Burke.

China însă nu s-a oprit aici. Într-o altă analiză atentă a imaginilor, pot fi observate inclusiv machete ale aeronavelor stealth F-35.

 

Mesaj politic și militar de la Beijing către Washington: China intenționează să depășească SUA și să devină cea mai puternică forță navală din lume

 

Tehnica militară americană, reprodusă sub formă de machete de către China, va fi folosită cel mai probabil ca țintă de către Armata de Eliberare a Poporului.

Publicația finanțată de Pentagon - dar independentă din punct de vedere editorial - Stars and Stripes relatează și ea despre aceste acțiuni ale Chinei.

Expertul în securitate Lyle Goldstein, profesor în cadrul China Maritime Studies Institute și președinte și fondator al Naval War College, într-un interviu acordat Stars and Stripes, atrage atenția cu privire la acțiunile Chinei. Acesta e de părere că nu e nimic neobișnuit ca armatele altor state să utilizeze machete care simulează tehnica militară a adversarilor, însă chinezii pot transmite și un mesaj politic și militar prin aceste machete. În opinia sa toate aceste acțiuni indică determinarea pe care China o are pentru a depăși SUA în poziția de cea mai puternică forță militară navală din lume.

„Chinezii știu foarte bine că sateliții americani monitorizează atent întreaga regiune iar în cele din urmă vor identifica toate aceste eforturi chineze”, spune Goldstein. El a subliniat că Beijingul a arătat cât se poate de clar că dezvoltă capacități militare care ar pune într-o situație foarte dificilă U.S. Navy în cazul în care s-ar ajunge la un conflict militar. 

 

China se pregătește pentru o potențială confruntare militară cu navele de război americane

 

El nu exclude ca machetele să nu fie neapărat un mesaj politic și militar al Beijingului și să reprezint doar simple ținte pentru militarii chinezi în timpul antrenamentelor.

În orice caz, expertul atrage atenția cu privire la situația extrem de tensionată din regiune. Și la faptul că doar diplomația poate duce la detensionare, orice altă alternativă însemnând conflictul militar între cele două superputeri.

„Regiunea pare să fie un butoi cu pulbere  care stă să explodeze. Atât China, cât și SUA au recurs la măsuri provocatoare care au dus la escaladarea situației în ultimii ani (...) China trebuie să înțeleagă că nu poate îndepărta SUA din regiune. Iar SUA trebuie să realizeze că va trebui să se adapteze creșterii puterii militare a Chinei”, a precizat expertul.

Cu toate acestea, consideră Lyle Goldstein, este clar că Beijingul se pregătește pentru o potențială confruntare militară cu navele de război americane.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel