F-35, made in China. După un portavion american, China a construit și machete ale F-35

Sursă foto: F-35.com
Sursă foto: F-35.com

China a construit recent într-un deșert din provincia Xinjiang nave de luptă americane, inclusiv un portavion. Desigur, vorbim de machete ale navelor americane. Însă chinezii nu s-au oprit aici. Imaginile surprinse din satelit indică faptul că Beijingul a construit și machete ale avioanelor americane stealth de generația a V-a F-35 Lightning II.

China a construit în deșertul Taklamakan o machetă a unui portavion american și două distrugătoare din clasa Arleigh Burke. „Navele” vor fi folosite ca ținte de Armata de Eliberare a Poporului.

Însă Beijingul nu s-a oprit aici. Imaginile indică totodată și cel puțin patru machete ale aeronavelor stealth F-35.

F-35 Lightning II este cel mai scump program militar din istorie. Avioanele americane domină piața aeronavelor stealth, fiind și alegerea multor state europene. Ultima țară care a ales F-35 este Elveția. În prezent, dacă decizia Consiliului Federal al Elveției va fi confirmată de Parlament iar Berna va achiziționa avioane F-35, numărul statelor care operează avioanele de generația a V-a americane va ajunge la 15.

China ar putea fi și ea numărată în lista statelor care dețin F-35. Desigur, în formă de machetă. South China Morning Post, citând revista Kanwa International Journal, a prezentat o fotografie realizată prin satelit în care apar patru machete ale F-35.

1. Machete al... (macheta-f-35-china_72957500.jpg)

Machete ale aeronavelor F-35, fotografiate prin satelit. Sursă foto: Kanwa International Journal via Soth China Morning Post

Imaginile au fost surprins într-un poligon al Armatei de Eliberare a Poporului, tot din provincia Xinjiang. Sursele citate precizează că Beijingul ar putea folosi machetele F-35 ca țintă pentru rachetele balistice cu rază medie de acțiune de tip DF-16 și DF-21C, dar și în scopuri propagandistice: Beijingul transmite astfel un mesaj aliaților prin care încearcă să descurajeze o eventuală acțiune a Occidentului în ceea ce privește problema Taiwanului, insulă revendicată de China.

 

Avioanele stealth ale Chinei

 

China susține că deține două aeronave stealth. E vorba despre J-20 și J-31. 

J-20 e dezvoltat de Chengdu Aircraft Design Institute (CADI), în timp de J-31 de Shenyang Aircraft Design Institute, ultimul cu un design asemănător cu F-35. Despre aeronave nu există prea multe informații. â

În 2018 China a anunţat că a introdus în serviciul de luptă noua sa generaţie de avioane stealth J-20, iar speculațiilor cu privire la faptul că acesta va fi un multirol li s-au adăugat cele despre faptul că J-31 va fi oferit și pentru clienți externi, nu doar în serviciul Armatei de Eliberare a Poporului.

Pe modelul F-22 Raptor, China a interzis vânzarea aeronavelor J-20.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel