F-35, made in China. După un portavion american, China a construit și machete ale F-35

DefenseRomania Team / 12 noi 2021 / 15:52
Sursă foto: F-35.com
Sursă foto: F-35.com

China a construit recent într-un deșert din provincia Xinjiang nave de luptă americane, inclusiv un portavion. Desigur, vorbim de machete ale navelor americane. Însă chinezii nu s-au oprit aici. Imaginile surprinse din satelit indică faptul că Beijingul a construit și machete ale avioanelor americane stealth de generația a V-a F-35 Lightning II.

China a construit în deșertul Taklamakan o machetă a unui portavion american și două distrugătoare din clasa Arleigh Burke. „Navele” vor fi folosite ca ținte de Armata de Eliberare a Poporului.

Însă Beijingul nu s-a oprit aici. Imaginile indică totodată și cel puțin patru machete ale aeronavelor stealth F-35.

F-35 Lightning II este cel mai scump program militar din istorie. Avioanele americane domină piața aeronavelor stealth, fiind și alegerea multor state europene. Ultima țară care a ales F-35 este Elveția. În prezent, dacă decizia Consiliului Federal al Elveției va fi confirmată de Parlament iar Berna va achiziționa avioane F-35, numărul statelor care operează avioanele de generația a V-a americane va ajunge la 15.

China ar putea fi și ea numărată în lista statelor care dețin F-35. Desigur, în formă de machetă. South China Morning Post, citând revista Kanwa International Journal, a prezentat o fotografie realizată prin satelit în care apar patru machete ale F-35.

1. Machete al... (macheta-f-35-china_72957500.jpg)

Machete ale aeronavelor F-35, fotografiate prin satelit. Sursă foto: Kanwa International Journal via Soth China Morning Post

Imaginile au fost surprins într-un poligon al Armatei de Eliberare a Poporului, tot din provincia Xinjiang. Sursele citate precizează că Beijingul ar putea folosi machetele F-35 ca țintă pentru rachetele balistice cu rază medie de acțiune de tip DF-16 și DF-21C, dar și în scopuri propagandistice: Beijingul transmite astfel un mesaj aliaților prin care încearcă să descurajeze o eventuală acțiune a Occidentului în ceea ce privește problema Taiwanului, insulă revendicată de China.

 

Avioanele stealth ale Chinei

 

China susține că deține două aeronave stealth. E vorba despre J-20 și J-31. 

J-20 e dezvoltat de Chengdu Aircraft Design Institute (CADI), în timp de J-31 de Shenyang Aircraft Design Institute, ultimul cu un design asemănător cu F-35. Despre aeronave nu există prea multe informații. â

În 2018 China a anunţat că a introdus în serviciul de luptă noua sa generaţie de avioane stealth J-20, iar speculațiilor cu privire la faptul că acesta va fi un multirol li s-au adăugat cele despre faptul că J-31 va fi oferit și pentru clienți externi, nu doar în serviciul Armatei de Eliberare a Poporului.

Pe modelul F-22 Raptor, China a interzis vânzarea aeronavelor J-20.

 

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy