De 09 mai, NATO “a stat cu ochii” pe ruși la Marea Neagră. Mijloace de cercetare aeriană din SUA, Marea Britanie și Italia prezente și pe teritoriul României

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
RC-135W Rivet Joint, sursă foto: USAF
RC-135W Rivet Joint, sursă foto: USAF

Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că, pe 09.05.2023, mijloace de cercetare aeriană din SUA, Marea Britanie și Italia au îndeplinit misiuni specifice în zona Mării Negre. În regiune s-au aflat o dronă RQ-4B, un avion de cercetare RC-135W, precum și un avion Gufstream E.550. De asemenea, în Delta Dunării, a evoluat și un avion de patrulare antisubmarin P-8A.

Drona de cercetare strategică Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia). Aceasta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aparatul de zbor fără pilot, cu numărul de înregistrare 11-2046 și indicativul radio FORTE11, a evoluat la o altitudine de 15.850 de metri.

Drona americană a zburat în partea de sud a Mării Negre, în apropierea coastelor Turciei. Aceasta a orbitat timp de mai multe ore deasupra unui raion maritim situat la nord de localitatea turcă Ordu, vizând probabil zona Novorossiysk de pe litoralul rusesc.

Avionul de cercetare radiolectronică de tip Boeing RC-135W Rivet Joint din cadrul Forțelor Aeriene ale Marii Britanii a decolat de la Baza Aeriană Waddington. Acesta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul României. Aeronava, cu numărul de înregistrare ZZ664 și indicativul radio RRR7209 a evoluat la o altitudine de 10.668 de metri. Aceasta a evoluat în zona deja consacrată din jumătatea Mării Negre. La fel ca și la ultima misiune de acest tip, care a fost îndeplinită pe 03.05.2023, aeronava a zburat singură deasupra apelor neutre ale Mării Negre, fără să fie escortată de avioane de vânătoare Typhoon. În cazul în care acestea din urmă au fost prezente în zonă, au evoluat cu transponderele oprite.

Avionul Gulfstream E.550 CAEW aparținând Forțelor Aeriene ale Italiei a decolat, probabil, de pe aerodromul Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța. Aeronava, cu numărul de înregistrare MM62303 și indicativul radio PERSE71, a orbitat deasupra teritoriului din sud-estul României, de-a lungul litoralului de la Marea Neagră. Aceasta a evoluat la o altitudine de 11.582 de metri.

Avionul american de patrulare antisubmarin P-8A Poseidon a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia). Aeronava a evoluat la o altitudine de 8.839 de metri. Aceasta a traversat litoralul românesc de la Marea Neagră și a zburat în Delta Dunării și deasupra apelor teritoriale ale României.

Pe lângă prezența în zona Mării Negre a mijloacelor de cercetare aeriană ale NATO menționate mai sus, trebuie semnalat și faptul că, pe 09 mai, la ora 14.00 (ora Europei Centrale) pe aerodromul Mihail Kogălniceanu a aterizat o aeronavă franceză de tip Beechcraft King Air 350. Aceasta este dotată cu echipamente de cercetare de ultimă generație și, în perioada următoare, va îndeplini misiuni specifice în zona litoralului românesc.

În concluzie, se poate aprecia că, în pofida ultimelor incidente din Regiunea Mării Negre, unde avioanele de vânătoare rusești au devenit foarte agresive, statele membre NATO își intensifică misiunile de cercetare aeriană, care vizează monitorizarea efectivelor și tehnicii militare aparținând armatei ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel