Cum ne-am putea confrunta cu acțiuni de hărțuire a României din partea Marinei ruse. Scutaru: Eliberarea Crimeei ar fi un avantaj și pentru România

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Flota rusă a Mării Negre, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Flota rusă a Mării Negre, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

România ar putea fi un beneficiar direct al eliberării Ucrianei și implicit Crimeei, anexată ilegal de Federația Rusă în martie 2014, explică expertul în securitate George Scutaru.

George Scutaru, în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania, în ediția de săptămâna trecută, a explicat importanța pentru România a victoriei Ucrainei și a eliberării inclusiv a Crimeei.

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate și CEO al New Strategy Center a amintit că România va demara construcția de infrastructură energetică în Marea Neagră, devenind un important furnizor de gaz, context în care nu ar fi deloc exclus să asistăm la acțiuni de hărțuire din partea Marinei ruse.

„Eliberarea Crimeei ar fi un avantaj și pentru România. Noi în momentul de față, de facto, nu juridic de iure, ne învecinăm cu zona economică exclusivă a Federației Ruse. Lucrul acesta ne poate crea probleme. Să nu uităm că România va începe construirea unei infrastructuri energetice în zona exclusivă a Mării Negre, la 100-120 de kilometri de țărm, e vorba de perimetrul Neptun Deep care va aduce importante cantități de gaz României.

Nu putem exclude faptul că s-ar putea să ne confruntăm cu acțiuni de hărțuire din partea Marinei ruse. Tocmai din acest motiv și pentru noi e de dorit ca singurul vecin pe care să îl avem în zona respectivă să fie Ucraina, nu Federația Rusă. România ar putea fi un beneficiar direct al eliberării Ucrainei și Crimeei”, a explicat George Scutaru, pentru DefenseRomania.

Urmărește integral analiza Numărătoarea inversă: Contraofensiva Ucrainei, făcută de expertul în securitate George Scutaru, pentru DefenseRomania

 

„Comoara” României din Marea Neagră

 

2. Sursă foto... (gaz_marea_neagra_explorare_romania_12950700.jpg)

Sursă foto: Black Sea Oil & Gas

În ceea ce privește perimetrul Neptun Deep, de precizat că în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră țara noastră dispune de o pungă de gaz, rezervă ce se ridică la 200 de miliarde de metri cubi. Cantitatea e suficientă pentru a acoperi consumul național al României în următorii 20 de ani.

Totodată, la mijlocul lunii martie, ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că s-a semnat declarația ceremonială e de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale.

Contract a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 - septembrie 2042.

În toamna anului trecut experții think tank-ului New Strategy Center au prezentat în SUA, în cadrul CEPA Forum, un studiu despre importanța Insulei Șerpilor unde au atins inclusiv riscurile de securitate pe care le-ar putea aduce un nou control rus asupra acestui mic obiectiv deosebit de important din punct de vedere strategic.

Antonia Colibășanu, Senior Geopolitical Analyst în cadrul New Strategy Center a subliniat în SUA și rolul decisiv pe care l-ar avea controlul Mării Negre de către Federația Rusă pentru securitatea energetică a României.

CITEȘTE ȘI: Piloții străini vor să lupte în Ucraina. Scutaru: Să nu excludem că vom vedea F-16 sau Mirage 2000 luptând împotriva Rusiei mult mai repede

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel