Cum de ei au reușit și noi nu? Compania israeliană Elbit Systems va moderniza avioanele MiG-29 ale Forţelor Aeriene Ucrainene

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat, pentru publicaţia Defense Express, informațiile apărute în spaţiul public, potrivit cărora compania israeliană Elbit Systems a primit de la Kiev toate documentele necesare de care avea nevoie pentru începerea programului de modernizare a avioanelor MiG-29 ale Forţelor Aeriene Ucrainene.

Elbit Systems, o companie internațională high-tech cu sediul la Haifa, Israel, care derulează proiecte în domeniul apărării și securității, dezvoltând diferite tipuri de arme, a primit de la statul Ucrainean toate documentele necesare pentru a putea demara începerea programului de modernizare a avioanelor MiG-29.

Negocierile între partea ucraineană şi cea israeliană au durat ceva timp, deoarece a fost necesară luare în considerare a tuturor cerințelor prezentate de ministerul ucrainean al Apărării cu privire la componenta tehnologică a cooperării cu un partener străin pentru modernizarea avioanelor MiG-29.

Potrivit sursei citate, negocierile s-au purtat pe cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească caracteristicile tehnice ale sistemelor şi echipamentelor care urmează să fie utilizate pentru modernizarea avioane MiG-29, dar și pe rolul și locul companiilor ucrainene în cooperarea cu Elbit Systems în acest proiect.

În anul 2019, DefenseRomania preciza că Ucraina a început negocierile pentru modernizarea avioanelor MiG-29, cu compania israeliană Elbit Systems.

Citeşte şi: Ucraina încearcă ce nu a reuşit România, modernizarea avioanelor MiG-29 cu compania israeliană Elbit Systems

La momentul respectiv făceam o paralelă cu intenţia România – din a doua jumătate a anilor '90 – de includere într-un program de modernizare a avioanelor MiG-29. Atunci, ca şi acum, am insistat pe această comparaţie, deoarece România a încercat să modernizeze avioanele de vânătoare MiG-29, în baza unui contract de cooperare industrial încheiat între companiile AEROSTAR S.A. Bacău, Daimler Chrysler Aerospace (Germania) şi Elbit Systems Ltd. (Israel) – aceiaşi companiei cu care Ucraina a bătut palma zilele acestea.

Defense Express precizează că, potrivit informaţiilor pe care le are până la această oră, modernizarea avioanelor MiG-29 va consta în: instalarea unui nou radar, sisteme care să ajute la îmbunătăţirea capacităţii de detectare a ţintelor aflate în aer și la sol și un sistem care să ducă la îmbunătăţirea controlul armelor ghidate; un nou computer de bord şi plus o serie de alte sisteme.

Experţii militari ucraineni consideră că acest pachet de modernizare va permite într-adevăr Forţelor Aeriene Ucrainene să facă un adevărat salt calitativ în creșterea capacităților de luptă ale avioanelor MiG-29.

Totodată, aceştia mai precizează că procesul de modernizare trebuie să ţină cont, în primul rând, de compatibilitatea dintre noul radar şi sistemul care acţionează lansarea rachetelor aer-aer R-27.

Citeşte şi: Ucraina va începe testele pentru varianta mordernizată a avionului MiG-29MU2

După cum şi analiştii publicaţiei Defense Express susţin, acordul cu Elbit Systems este considerat a fi superior celui deja încheiat între ministerul ucrainean al Apărării şi întreprinderea de stat „Uzina de reparați a Aviației de stat - Lvov” (LSARP), pentru actualizarea unor aeronave MiG-29 la standardul MiG-29MU2.

Citeşte şi: Ucraina ar dori să-şi cumpere noi avioane. Plan pentru 108 de aeronave de luptă multi-rol

Conform acordurilor preliminare încheiate cu Elbit Systems, ministerul ucrainean al Apărării vrea modernizarea unui lot de 11 avioane MiG-29, iar procesul de actualizare al aeronavelor ar putea costa în jur de 440 de milioane de dolari, la un cost de 40 de milioane de dolari pentru fiecare MiG 29 modernizat.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel