Criza S-400: Turcia va plăti scump decizia de a achiziționa sisteme rusești. Planurile SUA

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Turcia continuă procesul de achiziționare a sistemelor rusești S-400, fapt ce a strârnit furia Statelor Unite ale Americii. 

După un deceniu de creștere, industria de apărare din Turcia riscă să devină victima deciziei guvernului de a achiziționa sistemul rusesc antirachetă S-400.

Turcia riscă sancțiuni severe din partea SUA. Liderii Statelor Unite amenință cu adoptarea unei legislații care ar împiedica Turcia să achiziționeze avionul de luptă F-35. Însă acesta pare a fi doar începutul.

Dacă Turcia achiziționează S-400, „niciun avion F-35 nu va ajunge vreodată pe teritoriul turc. Participarea Turciei la programul F-35, inclusiv fabricarea de piese și mentenanță, se va încheia” iar companiile turce vor rămâne în afara producției și furnizării, susțin surse din Senat, potrivit Defense News. Turcia s-a angajat să achiziționeze peste 100 de avioane.

 

Turcia va fi lovită de pierderi uriașe

 

Costul direct al sancțiunilor SUA asupra industriei turcești ar putea ajunge la 10 miliarde de dolari, fără să fie calculate și pierderile indirecte.

În plus, SUA ar putea bloca Turciei exportul altor tranzacții militare, inclusiv pentru elicopterul de atac cu două motoare T129, construit de TAI sub licența firmei italiano-britanice AgustaWestland. 

Anul trecut, Turcia a semnat un acord de 1,5 miliarde de dolari cu Pakistanul pentru vânzarea a 30 de elicoptere T129. Dar pentru a efectua livrările, Turcia are nevoie de licențe de export din SUA. Iar în decembrie anul trecut și guvernul filipinez a ales modelul T129, fiind în discuții cu Ankara pentru opt elicoptere.

De partea cealaltă Turcia admite că vor exista pierderi, dar consideră că cifrele vehiculate sunt exagerate.

CITEȘTE ȘI: Criza S-400. După vizita în Rusia, Erdogan anunță că Turcia ar putea grăbi livrarea sistemului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel