Criza S-400. După vizita în Rusia, Erdogan anunță că Turcia ar putea grăbi livrarea sistemului

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că Ankara ar putea grăbi livrarea sistemului rusesc de apărare aerian şi antirachetă S-400, prevăzută pentru iulie, în pofida obiecţiilor puternice din partea SUA.

''Sistemul de apărare S-400 ar urma să fie livrat în iulie, dar această dată ar putea fi devansată'', a declarat Erdogan jurnaliştilor prezenţi la bordul avionului care îl aducea luni seara dintr-o vizită întreprinsă la Moscova.

''Această măsură pe care noi am luat-o pentru securitatea ţării noastre nu vizează o terţă ţară şi nu cedează drepturile noastre suverane unor terţe ţări'', a adăugat el, potrivit unor declaraţii publicate în presă miercuri.

Erdogan a fost luni la Moscova pentru convorbiri cu omologul său rus Vladimir Putin, îndeosebi pentru livrarea sistemului S-400.

Washingtonul a somat Ankara să aleagă între sistemul rus de apărare şi avionul american de vânătoare F-35, pe care Turcia doreşte de asemenea să-l achiziţioneze în număr de 100 de exemplare.

SUA au suspendat la începutul lui aprilie livrările de echipamente pentru F-35, un aparat conceput pentru a comunica în timp real cu sistemele militare ale NATO, inclusiv cele de apărare antirachetă.

SUA se tem de fapt că tehnologia cu care sunt dotate sistemele S-400 ar putea fi folosită la colectarea de date tehnologice despre avioanele militare ale NATO, din care face parte şi Turcia, şi că Rusia ar putea să aibă astfel acces la ele.

Washingtonul îi propune îndeosebi Ankarei rachete americane Patriot ca soluţie alternativă la sistemele S-400, dar şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu, care a fost săptămâna trecută în SUA, a afirmat că acest acord nu este încă garantat.

Exprimându-se într-un interviu la canalul privat de televiziune NTV, el a adăugat: ''Nu avem nevoie decât de un S-400, vom avea nevoie de alte sisteme de apărare''.

''Dacă SUA nu vor să vândă sisteme Patriot, mâine am putea lua un al doilea S-400, sau un alt sistem de apărare'', a declarat ministrul turc.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel