Criză diplomatică între Germania şi Italia

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Ruptură în mijlocul Europei, Germania şi Italia se află la câteva ore de o criză diplomatică majoră.

Anunţul deja cunoscut al ministrului italian de interne, Matteo Salvini, că va închide aeroporturile pentru zborurile Germane în cazul în care cancelarul german Angela Merkel aprobă trimiterea de imigranţi ilegali în Italia prin cursă charter, ne devoalează o faţetă absolut necunoscută şi neîntâlnită, în Uniunea Europeană, a puterii pe care Germania doreşte să o proiecteze.

În urma colapsului dialogului dintre ministrul german de interne Horst Seehofer şi ministrul italian Salvini cu privire la repatrierea imigranţilor ilegali, practic imigranţi adunaţi cam de prin toate ţările europene şi pe care germanii nu-i doreşte, Angela Merkel a venit cu o propunere extrem de dură şi extrem de ingenioasă.

Cancelarul Germaniei doreşte să trimită aproape 40.000 de imigranţi ilegali cu avioane charter în Italia şi 15.000 în Franţa.

Guvernul italian susţine că  nu a fost niciodată informat despre acest plan şi îl consideră un plan nebunesc, iar Salvini a şi reacţionat spunând că va închide aeroporturile, aşa cum a făcut cu porturile acestei ţări. Ceea ce este uluitor este că, Germania face pentru prima dată, de la terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, un gest de impunere a politicii sale fără să mai ţină seama de suveranitatea şi independenţa unui stat european.

Să trimiţi imigranţi ilegali cu avioane germane şi să aterizeze pe teritoriul unei ţări suverane cum este Italia, impunând cu de la sine putere voinţa ta de a scăpa de imigranţii ilegali, înseamnă să reiterezi politicile celui de-al Treilea Reich, dar fără gloanţe şi fără tancuri.

Această politică germană este din ce în ce mai dură în interiorul Uniunii Europene, fiind un avertisment pentru toate ţările membre, iar în cazul Italiei şi al ministrului Salvini, dialogul tensionat între acesta şi cancelarul germaniei este deja cunoscut şi începe să poarte o conotaţie personală.

Angela Merkel doreşte să demonstreze că ea conduce Uniune Europeană şi ca nimeni nu i se poate opune. Pe când Salvini şi noul guvern ales acum câteva luni, tocmai pentru a opri imigraţia ilegală în Italia, doresc să demonstreze că reprezintă încă o ţară suverană şi independentă în Uniune Europeană.

Programul de repatriere se pare că va începe mâine, 9 octombrie, ceea ce înseamnă că ne aflăm la câteva ore de un conflict diplomatic major, care se poate transforma într-o rupere totală a relaţiilor diplomatice între Germania şi Italia.

Indiferent de cum va reacţiona cancelarul german, dacă un singur avion va pleca cu imigranţi ilegali spre Italia şi este refuzat la aterizare pe aeroporturile italiene, înseamnă că un conflict deosebit de important se declanşează între două state fondatoare al Uniunii Europen. Dacă adăugăm şi lipsa totală de respect a preşedintelui francez Emmanuel Macron faţă de Italia, atacurile sale repetate la adresa naţionalismului italian pe care acesta îl vede ca un duşman al unei Europe unite, mult mai dure în domeniul politicilor interne, putem să observăm că ne îndreptăm de fapt spre o prăpastie în care U.E poate fi foarte uşor pierdută, dacă liderii acesteia nu acţionează cu înţelepciune.

Întrebarea este însă: Ce mecanism a declanşat această reacţie a Germaniei şi această impunere cu forţa a politicilor sale privind imigraţia?

Ceea ce ştim astăzi este că Angela Merkel este foarte slabă la Belin şi încearcă să demonstreze în primul rând publicului său german, care este şi el săturat de imigraţia ilegală, de actele de violenţă, de obrăznicia şi de eşecul crizei imigraţiei din 2015 cu efectele sale negative. Cancelarul german doreşte să vorbească acestui public şi să aplaneze conflictul social care se măreşte pe zi ce trece în Germania, deoarece duce la o creştere a popularităţii partidului de extremă dreaptă AfD, care practic a depăşit partidul social-democrat, tradiţionalul partid de stânga din Germania. Acest lucru, demonstrează încă odată că situaţia politică a cancelarului german este foarte fragilă. Această fragilitate se doreşte a fi eliminată printr-o politică de impunere forţată a doleanţelor Berlinului, că toate ţările Uniunii Europene să preia cât mai mulţi emigranţi, pe româneşte să golească Germania de imigranţii ilegali pe care tot această i-a accepta în timul crizei din 2015 şi să-i trimită în ţările membre ale Uniunii Europene sub deviza aşa numitei comuniuni de valori şi interese europene.

Italia care este o ţară de primă linie pentru imigraţia ilegală şi are foarte mari probleme cu imigraţia africană care vine prim Marea Mediterană, a reacţionat foarte clar împotriva obligaţiilor europene de a primi noi şi noi imigranţi.

Salvini a dat o replică extrem de dură Uniunii Europene prin închiderea porturilor italiene şi de aici şi reacţiile de acum câteva săptămâni ale Franţei şi ale preşedintelui Emmanuel Macron, acide şi aproape isterice cu privire la valorile comune ale Uniunii Europene şi la dreptul de a emigra al cetăţenilor din alte ţări non-europene şi din alte continente, precum şi reacţia foarte controversata în privinţa Ungariei care şi ea este un oponent ferm la adresa politicilor de imigrare pe care binomul franco-german doreşte să le impună.

O criză se pregăteşte

O reacţie fulgerătoare a lui Salvini de a închide aeroporturile pentru orice zbor din Germania înseamnă practic o rupere a celor mai vechi şi stabile tratate fondatoare ale Uniunii Europene şi anume libera circulaţie a persoanelor în interiorul Uniunii. Tocmai aici este atacul pe care Germania l-a făcut Italiei, tocmai aici în acest domeniu sacru al liberei circulaţii, Germania a crezut că poate să impună Italia repatrierea imigranţilor pe pe care ea practic nu îi doreşte.

În accesată luptă este o inegalitate de valori şi nu o diferenţiere pentru că Italia are tot dreptul să spună că îşi alege singură imigranţii de care are nevoie.

Guvernul italian actual are cu totul altă filozofie, luptă împotriva îmbătrânirii populaţiei, care este unul dintre motivele principale ale acceptării imigraţiei ilegale în U.E, iar guvernul italian împreună cu Salvini spun că guvernele europene trebuie să ofere măsuri clare de îmbunătăţire a ratei natalităţii populaţiei europene şi nu de acceptare a unor noi imigranţi. Acest lucru reprezintă o formulă politică riscantă dar care i-a adus câştig de cauza partidului lui Salvini, pe care acesta îl reprezintă în guvernul actual, situându-se la cele mai înalte cote de popularitate din istoria sa.

Va fi Europa pregătită mâine să vadă o ruptură totală între Italia şi Germania, o blocare a unor valori fundamentale cum ar fi liberă circulaţie a persoanelor. Aceste lucruri nu se ştiu încă, nu le cunoaştem, dar viitorul relaţiilor italiano-germane pare a fi extem de sumbru dacă luăm în considerare declaraţiile ministrului italian de interne Salvini.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel