Compania germană Rheinmetall răspunde criticilor cu privire la livrările de arme pentru Ucraina: Nu noi decidem ce armament primeşte, ci Bundestagul

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Tanc Leopard 2, pe linia de asmblare a Rheinmetall
Tanc Leopard 2, pe linia de asmblare a Rheinmetall

Compania germană de apărare Rheinmetall a emis un comunicat de presă, în urmă cu două zile, pentru a răspunde unor serii repetate de întrebări venite din partea mass-mediei cu privire la disponibilitatea sa de a oferit arme Ucrainei. Poate cel mai tranşant răspuns oferit de Rheinmetall a fost că nu compania decide de arme ajung în Ucraina, ci oficialii politici de la Berlin.

,,Atât în spațiul public, cât și în cel politic, există o dezbatere intensă cu privire la mijloacele care trebuie folosite pentru a sprijini Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești. Din nou și din nou, sunt menționate industria germană de apărare și produsele sale'', precizează Rheinmetall.

Compania germană Rheinmetall mai spune în comunicatul de presă că primește zilnic numeroase întrebări din partea presei cu privire la discuția legată de sprijinirea Ucrainei. În sfera publică, precum și în politică, există o discuție intensă despre cum ar trebui sprijinită Ucraina în lupta să împotriva agresiunii ruse.

,,De asemenea, primim multe solicitări din partea presei în acest sens. În urmă cu cinci luni, în urma discursului cancelarului Scholz, guvernul federal a cerut industriei germane să contribuie substanțial la sprijinirea Ucrainei. Am răspuns rapid la această solicitare și de atunci suntem în strânsă legătură cu guvernul'', spune compania Rheinmetall.

Rheinmetall consideră că rolul său este acela de a sprijini guvernul german cu know-how-ul său tehnologic și cu serviciile industriale corespunzătoare, acolo unde se dorește sau este necesar. Acest lucru se aplică atât în ceea ce privește echiparea Bundeswehr, cât și în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei sau altor țări.

,,Guvernul federal este singurul care va decide ce echipamente va primi Bundeswehr și dacă sprijinul pentru Ucraina sau pentru alte țări partenere va fi oferit direct sau prin alte mijloace - de exemplu, sub forma unui "ring swap", mai spune compania germană de apărare.

Analiştii publicaţiei BulgarianMilitary remarcă că acest comunicat de presa nu a fost publicat întâmplător de compania Rheinmetall. Aparent, tensiunea de-a lungul axei politice germano-polone începe treptat să escaladeze. Cel mai probabil, presa germană sau poloneză a încercat să contacteze producătorul german. Cel mai probabil, subiectele nu erau de competența companiei Rheinmetall.

Recent, oficialii de la Berlin au recunoscut cu jumătate de gură faptul că nu pot furniza către Polonia mai multe tancuri Leopard 2. Aceste tancuri erau aşteptate de Varșovia în cadrul așa-numitelor „livrări circulare”, când în locul celor peste 200 de tancuri T-72 pe care le-a oferit Ucrainei se aștepta să primească un număr suficient de tancuri Leopard 2 din Germania. Acum, Berlinul face un pas în spate şi spune că poate oferi cel mult Leopard 1A5.

Este clar că „nu putem livra echipamente grele apăsând un buton sau pocnind degetele. Este important să avem o comunicare constantă unii cu alții pentru a evita orice neînțelegeri”, a  precizat săptămâna trecută Annalena Baerbock, ministrul german de externe.

Guvernul german „nu și-a ținut promisiunile” și „sincer, suntem foarte dezamăgiți”, a deplâns recent președintele Poloniei, Andrzej Duda. 

„Am furnizat Ucrainei un număr mare de tancuri. Făcând acest lucru, ne-am slăbit propriul potențial militar și ne-am epuizat propriile stocuri militare. De aceea Polonia a sperat în sprijinul Germaniei”, a adăugat Duda.

Pe 19 iulie, au apărut primele informaţii că Germania s-a oferit să livreze Poloniei doar 20 de tancuri Leopard 2, dar asta începând cu aprilie 2023.

Există unele suspiciuni că decizia Spaniei de a nu mai oferi Ucrainei câteva tancuri Leopard 2A4 a venit pe fondul unor neînţelegeri cu Germania şi nu din cauza faptului că acele tancuri erau într-o stare tehnică proastă, aşa cum a comunicat recent ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel