Războiul din Ucraina a scos la iveală cât de slab înzestrată este armata germană. Berlinul nu îşi ţine promisiunile faţă de Polonia, oferă tancuri Leopard 1A5 şi nu Leopard 2

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri de luptă Leopard 1
Tancuri de luptă Leopard 1

Oficialii de la Berlin au recunoscut cu jumătate de gură faptul că nu pot furniza către Polonia mai multe tancuri Leopard 2. Aceste tancuri erau aşteptate de Varșovia în cadrul așa-numitelor „livrări circulare”, când în locul celor peste 200 de tancuri T-72 pe care le-a oferit Ucrainei se aștepta să primească un număr suficient de tancuri Leopard 2 din Germania. Acum, Berlinul face un pas în spate şi spune că poate oferi cel mult Leopard 1A5.

După ce a transferat armatei ucrainene aproape toate tancurile sale T-72, Polonia a sperat că deficitul de tehnica militară va fi compensat prin livrarea de tancuri Leopard 2 din Germania - în baza inițiativei sale „Ringstausch” care urmărește înlocuirea armamentului de origine sovietică trimisă de țările NATO cu echipamente germane.

Pentru armata poloneză, interesul de a primi tancuri Leopard 2 era destul de logic - Forţele Armate Poloneze operează de mai mulţi ani acest tip de tanc, deci nu necesită o recalificare suplimentară a militarilor.

Numai că Berlinul a anunțat Varșovia că acest lucru nu va fi posibil. Cel puțin în viitorul apropiat, cu excepția ca Germania să ia aceste tancuri din inventarul Bundeswehr (armata germană).

Este clar că „nu putem livra echipamente grele apăsând un buton sau pocnind degetele. Este important să avem o comunicare constantă unii cu alții pentru a evita orice neînțelegeri”, a  precizat Annalena Baerbock, ministrul german de externe, potrivit Opex360.

Guvernul german „nu și-a ținut promisiunile” și „sincer, suntem foarte dezamăgiți”, a deplâns Andrzej Duda, președintele polonez. 

„Am furnizat Ucrainei un număr mare de tancuri. Făcând acest lucru, ne-am slăbit propriul potențial militar și ne-am epuizat propriile stocuri militare. De aceea Polonia a sperat în sprijinul Germaniei”, a adăugat Duda.

Pe 19 iulie, au apărut primele informaţii că Germania s-a oferit să livreze Poloniei doar 20 de tancuri Leopard 2, dar asta începând cu aprilie 2023.

„Există cadouri care ar trebui acceptate cu destul de multă prudență”, a argumentat  atunci Mariusz Błaszczak, ministrul polonez al apărării. Mai direct a fost viceministrul polonez al Afacerilor Externe, Szymon Szynkowski vel Sęk, văzând în această ofertă o „manevră înșelătoare''.

Oricum, Polonia a primit recent 116 tancuri second-hand M1A2 Abrams, care vor fi adăugate celor 250 M1A2 Abrams SEPv3 – noi – pe care le-a comandat din Statele Unite pentru aproximativ cinci miliarde de euro. Și, săptămâna trecută, a semnat un acord pentru achiziționarea a 180 de tancuri K2 „Black Panther” fabricate in Coreea de Sud. Ulterior, alte 800 de tancuri K2 „Black Panther” , asamblate de industria poloneză, vor ajunge la Forţele Armata Poloneze. 

În orice caz, într-o scrisoare adresată omologului ei polonez, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a propus Varșoviei „achiziționarea în comun a tancurilor de luptă ultramoderne Leopard 2”. Totuşi, rămâne de văzut dacă acesta oferta este acceptată de Polonia şi cât de prioritară este pentru Berlin, deoarece Berlinul şi-a luat deja un angajament faţă de Cehia - aceasta a oferit Ucrainei mai multe tancuri T-72 şi așteaptă să primească în jur de patruzeci de tancuri Leopard 2A7+, precum și aproximativ douăzeci de Leopard 2A4 second-hand.

În plus, doamna Lambrecht evocă și posibilitatea de a oferi armatei poloneze o sută de tancuri Leopard 1A5 la care Bundeswehr a renunţat în 2003, precum și vehicule de luptă pentru infanteriei Marder - acele vehicule pe care militarii ucraineni le tot aşteaptă de când a început agresiunea militară rusa.

În scrisoarea adresată omologului ei polonez, al cărei conținut a fost dezvăluit de cotidianul german Süddeutsche Zeitung, doamna Lambrecht îi cere lui Mariusz Błaszczak să fie „înțelegător”, deoarece „Bundeswehr nu are echipamente moderne”. Astfel, a scris ea, „după cum știți, compensarea [donațiilor făcute de Polonia către Ucraina] din stocurile Bundeswehr nu este posibilă, având în vedere propriul deficit și respectând angajamentele noastre față de NATO”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel