Misteriosul caz al Tupolev 141. Cum a reușit Ucraina să lovească Rusia la o adâncime de 1.000 km în teritoriul inamic, cu o precizie de 2 metri

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă de tip Tu-141, foto: Aeroin.net
Dronă de tip Tu-141, foto: Aeroin.net

La finalul anului trecut Ucraina a reușit cu succes să lovească baze militare ruse, adânc în teritoriul Federației Ruse. E vorba de bazele aeriene Engels și Dyagilevo, în urma atacurilor ucrainenii reușit să avarieze un număr mare de avioane de luptă rusești, dar și să rănească mai mulți militari ruși.

 

Distanța punctelor pe care Ucraina le-a lovit se află între 750 și 1.000 kilometri distanță de granița sa, în interiorul teritoriului rus. 

Exploziile au avariat ori distrus mai multe bombardiere Tupolev Tu-95M mai vechi aparținând Regimentului 184, precum și bombardiere supersonice grele Tu-160 din Regimentul 121 gardă, capabile să transporte rachete de croazieră. 

Ucrainenii au folosit pentru operațiunea de lovire a bazelor rusești drone modificate. E vorba de Tu-141.

Potrivit datelor de la vremea respectivă, după cel de-al doilea atac cu dronă asupra aerodromului din Engels, care a fost efectuat pe 26 decembrie 2022, o parte dintre avioanele Tu-95MS au fost ridicate în aer și s-au deplasat în direcția est, cel mai probabil pe aerodromul din Ukrainka al Diviziei 326 Aviație de Bombardament.

Deși pe același aerodrom sunt concentrat alte aproximativ 30 de avioane Tu-95MS, acesta se află la o distanță suficient de mare încât să nu poată fi lovit de dronele ucrainene.

 

Dar cum au reușit ucrainenii să lovească la o asemenea adâncime în interioriul teritoriului rus? Cazul bătrânelor drone Tupolev Tu-141

 

2. Tu-141, su... (tu-141_50611300.jpg)

Tu-141, sursă foto: Wikipedia

Amintim că președintele rus Vladimir Putin, în ultimul discurs al său, adresat Dumei de Stat, în cele aproape 2 ore de monolog, a amintit de incidentele bazelor militare rusești lovite de ucraineni. Putin a acuzat Occidentul și NATO că a pus umărul la modificarea acestor UAV-uri.

Generalul (r.) Cristian Barbu, fost rector al Academiei Tehnice Militare, într-un interviu acordat DC News, în care a vorbit despre utilizarea dronelor în război, a făcut și el referire la Tu-141 și reușita de a lovit la o distanță atât de mare.

El a dat exemplul acestor drone când a făcut referire la modul ușor în care poți modifica UAV-urile din punct de vedere tehnic, subliniind importanța coordonării cu sateliții.

„Unele drone, la distanțe mari, de un segmet de 12-15 kilometri, nu mai au directivitate, intervine și curbura pământului. Nu pot fi ridicate antene atât de sus. Iar atunci sigur că sunt prevăzute la legături cu satelitul. De aici încolo intervine imaginația largă. Până unde putem ajunge? Până la drone cât un avion care pot fi trimise la 1.000 de kilometri, chiar și 2.000 de kilometri.

Avem un astfel de exemplu? Sigur că da! Iată că ucrainenii au folosit două drone de tip Tu-141 cu o mărime considerabilă, aproape cât niște avioane, pe care le-au deplasat 1.000 de kilometri, chiar în interiorul teritoriului Rusiei și au reușit să lovească ținta cu o precizie de ordinul metrilor, undeva la 2-3 metri.

Sunt drone considerate cumva kamikaze, au o misiune, unele devin autonome, au program stabilit și se deplasează pe o traiectorie în funcție de situație, poate să fie rectilinie, plană sau curbă, adică să ocolească niște radare sau puncte care ar putea să le distrugă și apoi să ajungă la țintă autonom iar în ultima parte a misiunii să fie dirijate. Ori pot fi pilotate de la distanță. Aici intervine viteza cu care se primește semnalul”, a precizat generalul (r.) Barbu.

Acesta a precizat că altitudinea joasă la care aceste UAV-uri zboară reprezintă o reală provocare a sistemelor radar pentru identificarea dronelor.  

Tu-141 „Stryj” este o dronă dezvoltată în anii 1970 care poate atinge o viteză trans-sonică de 950-1100 km/h și poate zbura la o altitudine joasă de până la 10 metri. Raza de zbor este de până la 1000 km. Presa ucraineană a speculat că modificările aduse dronelor sovietice Tu-141 „Stryj” și Tu-143 „Reis” ar putea consta în echipamente de navigație noi pentru a putea realiza lovituri mai precise și ar transforma UAV-urile sovietice în adevărate rachete de croazieră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel