Cheia succesului artileriei ucrainene împotriva trupelor ruse este aplicația MetaConstellation dezvoltată de Palantir

Cătălin Costea |
Data publicării:

În ceea ce privește personalul și tehnica militară, armata rusă a avut la începutul războiului din Ucraina un avantaj uriaș față de țara “soră” pe care a invadat-o fără nicio reținere în februarie. Comandanții ruși au avut la dispoziție până la 900.000 de militari activi, dintre care aproape 200.000 au fost angajați în invazie. Rusia s-a lăudat cu peste 13.000 de tancuri, puțin sub 6.000 de piese de artilerie și aproape 20.000 de vehicule blindate deținute în arsenalul său înainte de declanșarea ostilităților.

 

În comparație, Kievul avea doar 196.000 de militari activi, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS), iar armata Ucrainei deținea puțin peste 2.000 de tancuri, 1.960 de piese de artilerie și 2.870 de vehicule blindate, când a izbucnit războiul.

În pofida acestei uriașe diferențe în materie de arme și trupe, armata ucraineană a provocat o serie de înfrângeri umilitoare generalilor lui Putin și a reușit să recupereze peste 70.000 de kilometri pătrați de teritoriu ocupat.

Sunt multe elemente care au contribuit la acest succes, însă, având în vedere rolul hotărâtor al artileriei în economia luptelor, specialiștii militari consideră că cheia succesului Kievului constă în accesul la aplicația de inteligență artificială MetaConstellation dezvoltată de firma americană Palantir.

Comandanții ucraineni au folosit foarte bine software-ul avansat produs de companie, pentru a-și ajuta unitățile de artilerie să execute lovituri precise împotriva pozițiilor și liniilor ruse de aprovizionare logistică.

„Rușii își folosesc artileria ca și cum ar fi Primul război mondial. Ceea ce fac ucrainenii este cu totul altceva. O armată digitală se luptă cu o armată analogică”, a declarat o sursă britanică din domeniul apărării într-un interviu acordat pentru The Times.

„Ceea ce vedeți este că armata digitală, în ciuda faptului că este o fracțiune din dimensiunea adversarului, este capabilă să-și depășească masiv adversarul de nivel analogic.”

Software-ul MetaConstellation se bazează pe analiza integrată a datelor colectate despre pozițiile trupelor inamice de către sateliți comerciali, senzori de căldură și drone de recunoaștere, precum și de către trupele de cerecetare-diversiune care lucrează în spatele liniilor inamice.

Software-ul folosește apoi algoritmi specifici inteligenței artificiale (AI) pentru a produce pe baza datelor o hartă actualizată în timp real în care sunt evidențiate pozițiile cele mai probabile ale artileriei, tancurilor și trupelor rusești.

Un militar ucrainean care folosește o tabletă primește o listă de coordonate pe baza căreia își poate selecta ținta și regla focul.

De asemenea, algoritmii permit „învățarea” din loviturile anterioare, în funcție de efectul la țintă, ceea ce înseamnă că aceasta se calibrează constant și își îmbunătățește acuratețea în identificarea și localizarea țintelor.

Tehnologia dezvoltată de Palantir permite comandanților aflați la sol să identifice până la 300 de ținte inamice pe zi, potrivit generalului Sir Richard Barrons, fost comandant al trupelor britanice din Irak și Afganistan.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel