Cereri de demisie după felul în care s-a comportat Trump cu Putin

Elena Badea |
Data actualizării: | Data publicării:
Preşedintele SUA, Donald Trump
Preşedintele SUA, Donald Trump

Înalţi consilieri ai preşedintelui Donald Trump se confruntă cu apeluri din partea criticilor de a demisiona, după ce liderul de la Casa Albă s-a situat în mod public de partea lui Vladimir Putin şi împotriva comunităţii serviciilor de informaţii americane pe tema acuzaţiilor privind interferenţa Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, relatează marţi Politico.

Secretarul de stat Mike Pompeo, ministrul apărării James Mattis, directorul serviciilor de informaţii Dan Coats şi consilierul pentru securitate naţională John Bolton se află printre oficialii despre care unii comentatori politici şi parlamentari spun că ar trebui să plece din funcţii, în legătură cu aparenta supunere a lui Trump faţă de Putin în cursul unei conferinţe de presă comune luni la Helsinki.

Chiar şi unii din tabăra dreptei au luat atitudine, în mare parte pe social media, pentru a sugera că unii oficiali ai cabinetului şi alţi membri importanţi ai echipei lui Trump ar trebui să demisioneze.

''După ziua de astăzi, şefii care se cred indispensabili ar trebui (...) să plece'', a scris pe Twitter Ross Douthat, un cunoscut editorialist conservator de la The New York Times.

Nu a existat însă niciun indiciu că vreun consilier al lui Trump ar avea de gând să demisioneze: un purtător de cuvânt al Pentagonului a afirmat că Mattis nu ia în considerare aceasta, în timp ce un membru al Consiliului Securităţii Naţionale a refuzat să facă vreun comentariu când a fost întrebat despre viitorul lui Bolton, iar Departamentul de Stat nu a răspuns la o întrebare privind planurile lui Pompeo.

Alţii le-au cerut să plece ambasadorului SUA din Rusia, Jon Huntsman, şefului personalului de la Casa Albă, John Kelly, şi consilierei pe probleme privind Rusia, Fiona Hill, de la Consiliul Securităţii Naţionale.

''Dacă sunteţi din echipa de securitate naţională a lui Trump şi aţi fost acolo spunând cât de puternic este Trump faţă de Rusia şi cât de serioase sunt angajamentele noastre faţă de NATO, cum de nu demisionaţi după ultimele patru zile?'', s-a întrebat pe Twitter senatorul democrat Chris Murphy.

Mike Murphy, un consultant politic republican care s-a opus mult timp lui Trump, l-a luat în vizor pe şeful serviciilor de informaţii Dan Coats, care în urmă cu numai câteva zile avertiza că Rusia continuă atacurile cibernetice şi alte metode pentru a submina alegerile americane.

''Dacă Dan Coats nu demisionează astăzi, înseamnă că el n-are onoare'', a scris Murphy pe Twitter.

Unii consilieri ai lui Coats nu au dat curs cererilor de a comenta dacă el va demisiona, dar Coats a dat publicităţii un comunicat în care apără evaluarea făcută de către comunitatea serviciilor de informaţii şi consideră interferenţa rusă ca fiind ''în desfăşurare'' şi ''extinsă''.

Printre cei care fac apel la demisia lui Pompeo şi a lui Bolton se află fostul director al CIA, John Brennan, care a afirmat la MSNBC că Putin este în mod clar ''maestrul păpuşar'' al omului din Biroul Oval.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel