„Această tehnică inteligentă ne extinde raza de acțiune, stabilind noduri operaționale temporare în locații alese strategic și chiar imprevizibile”, a declarat miercuri generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa și Africa.
Avionul este unul dintre cele trei bombardiere Spirit desfășurate la Baza Aeriană Keflavik din Islanda de la Baza Aeriană Whiteman din Missouri, unde sunt menținute toate cele 20 de B-2 Spirit ale SUA. Bombardierul aterizează rar în afara SUA, aproximativ o dată pe an, în scopuri de antrenament.
Scurta misiune în Norvegia vine în timp ce Forțele Aeriene ale SUA continuă să exerseze conceptul de angajare în luptă agilă. Unul dintre obiective este mutarea aeronavelor și piloților pe diferite aerodromuri pentru a evita să devină ținte previzibile în cazul unui conflict la scară largă.
Pe 13 august, aproximativ 150 de aviatori din cadrul Aripii 509 Bombardiere au început desfășurarea de misiunii “peste mări”, marcând prima întoarcere a avioanelor în Europa de la ultima desfășurare a aripii pe continent în 2021.
În timp ce se află în Europa, bombardierele B-2 se antrenează cu unități NATO și din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, însă perioada pe care se întind exercițiile nu a fost încă făcută publică.
În iunie, două bombardiere B-1B Lancer din Texas au aterizat pentru prima dată la Baza Aeriană Lulea Kallax din Suedia, în timp ce erau dislocate la Baza Aeriană Fairford din Anglia.
SUA au început desfășurarea misiunilor strategice cu bombardiere în Europa în 2018, pentru a familiariza echipajele cu teritoriul, precum și cu lucrul cu aliații și partenerii NATO.
Bombardierul stealth B-2 Spirit, evaluat la un preț de aproximativ 2 miliarde de dolari și considerat cel mai scump avion din lume, are capacitatea de a transporta diferite tipuri de arme, inclusiv bombe nuclear, poate zbura aproximativ 11.000 de kilometri fără realimentare și poate ajunge în orice punct al lumii în câteva ore, potrivit producătorului Northrup Grumman.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News