Ce rachete poate intercepta scutul de la Deveselu? Hari Bucur-Marcu dă exemplul Iron Dome: Nu e o vulnerabilitate dacă o rachetă mai trece

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy

Expertul în securitate Hari Bucur-Marcu a explicat cum diferite sisteme de apărare, protejează în funcție de amenințări, oferind câteva exemple concrete. Acesta a făcut o analiză ca urmare a incidentului din Polonia.

În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Euronews Romania, Hari Bucur-Marcu a fost întrebat dacă scutul de la Deveselu, celebrul sistem anti-balistic Aegis Ashore, ar putea intercepta racheta care a lovit Polonia, în cazul în care incidentul s-ar fi petrecut în țara noastră.

Expertul a arătat că scutul are capacități defensive antibalistice și există diferite sisteme de apărare care sunt configurate special pentru anumite tipuri de amenințări, ca de exemplu dronele.

„Ne apără (n.r. - scutul de la Deveselu) doar asupra unor anumite tipuri de atacuri, de lovituri. E vorba de rachetele balistice, cele care au traiectorie înaltă, astfel încât de la lansare până la țintă să avem timp să le lovim noi, mai ales pe partea ascendentă a traiectoriei. Scutul de la Deveselu nu este pentru altceva.

Dar sunt o mulțime de alte proiectile, rachete, drone, pentru care sunt alte mijloace de combatere, mai puțin asta - rachetele antiaeriene, deci care trag împotriva unei ținte aeriene și în mod normal se distrug în aer, fie că lovesc ținta, fie că nu lovesc ținta. În Polonia am avut o rachetă care n-a explodat în aer și a explodat la impact”, explica Hari Bucur-Marcu.

 

Nu există sistem de apărare perfect. Hari Bucur-Marcu dă exemplul Iron Dome

 

2. Sistem de ... (iron-dome-israel_32089300.jpg)

Sistem de apărare antiaeriană israelian Iron Dome

Și, potrivit acestuia, nu există sistem de apărare imbatabil. Însă Hari Bucur-Marcu subliniază că în cazul în care o rachetă sau un proiectil reușește să „treacă”, asta nu înseamnă că sistemul respectiv e vulnerabil. 

Cel mai bun exemplu e sistemul israelian Iron Dome, unul din cele mai performante din clasa sa. 

1Majoritatea țintelor aeriene sunt combătute, am mai dat exemplul cu Israelul, care are sistemul acesta Iron Dome, sistem complex care lovește ținte aeriene de toate felurile, din diferite stagii de evoluție a zborului lor.

Dar dacă țineți minte când a avut Hezbollahul un val de rachete asupra Israelului, lansat din Liban, câteva dintre ele, totuși, au lovit diferite obiective terestre din Israel, nu multe, dar oamenii au trebuit să se adăpostească. Imaginați-vă cum ar fi să nu fie deloc. Nu e o vulnerabilitate că o rachetă sau un proiectil mai scapă”, a menționat Hari Bucur-Marcu, potrivit sursei citate.

CITEȘTE ȘI: Iron Dome este cel mai dorit sistem de apărare antiaeriană, dar nu este de vânzare. După România, Ungaria se înscrie şi ea pe lista doritorilor

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel