Câteva mii de rachete balistice ar fi descurajat Rusia să atace. Ucraina spune că e gata să reia producția și amintește că a produs inclusiv temutele R-36 ”Satan”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
R-36 (Satan) / wikipedia
R-36 (Satan) / wikipedia

Ucraina intenționează să producă propriile rachete balistice pentru a-și spori capacitățile de apărare, dar asta nu se poate întâmpla peste noapte, chiar dacă mai multe facilități de pe teritoriul țării vecine au avut expertiză inclusiv în producția rachetelor intercontinentale.

Experții și militarii ucraineni sunt convinși că dacă Ucraina ar fi avut un stoc de câteva mii de rachete balistice proprii, rușii nu ar fi lansat o invazie la scară largă, în 24 februarie 2022.

Roman Svitan, colonel în retragere al Forțelor Armate ale Ucrainei, declară pentru Kanal24 că rachetele balistice ar fi descurajat o invazie rusească: ”Rusia pur și simplu nu ne-ar ataca, pentru că nu atacă un stat care poate distruge complet capitala țării agresoare în câteva minute”.

Distanța până la Moscova este de aproximativ 500 de kilometri - aceasta este raza de acțiune a rachetei balistice ucrainene „Hrim/Tunetul” (noua rachetă balistică ucraineană), dar este necesar să existe un număr suficient de rachete pentru a putea pune probleme apărării aeriene rusești, recunosc ucrainenii.

Așa că una dintre prioritățile Ucrainei este producerea propriilor rachete balistice. Volodimir Zelenski a recunoscut acest lucru, dar implementarea acestui program nu se poate face peste noapte, recunosc experții.
 

Ucraina spune că e pregătită să producă balistice: ”Am produs racheta ICBM Satan la «Uzina de Construcții de Mașini de Sud»”

 R-36M (Satan) / ISC Kosmotras

Ucraina are toate oportunitățile de a relua producția masivă de rachete balistice tactice, care au fost fabricate în timpul Uniunii Sovietice, crede și Valeriy Borovyk, președintele CA al alianței New Energy of Ukraine, citat de Unian.

Răspunzând la întrebarea cât de probabil este ca Ucraina să-și producă rapid propria rachetă balistică, acesta a răspuns:

„Avem un potențial foarte bun pentru asta. Deoarece producția noastră de rachete a existat încă din perioada Uniunii Sovietice. Vorbim despre ”Satan” (racheta intercontinentală R-36 - n.r.). Aceste rachete au fost produse de «Uzina de Construcții de Mașini de Sud - Yujmash». Și există încă o oportunitate de a face acest lucru. Deși Rusia distruge aceste capacități - știți, au existat atacuri asupra PMZ, asupra Biroului de Proiectare Yuzhnoye. Dar, în principiu, este posibil să le restaurăm. Și acum se lucrează în acest sens”, a spus Borovik.

***

Racheta R-36, cunoscută în NATO ca SS-18 "Satan", era construită în fosta URSS, la uzina Yuzhmash din Dnipro (Ucraina). Era o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu rază lungă de acțiune, capabilă să transporte mai multe focoase nucleare, fiind considerată una dintre cele mai distructive rachete din arsenalul sovietic.

Uzina Yuzhmash din Dnipropetrovsk (azi Dnipro) a fost unul dintre cele mai importante centre de producție de rachete din URSS, unde s-au fabricat nu doar rachete balistice ca R-36 (SS-18 "Satan"), ci și lansatoare spațiale precum racheta "Zenit" sau rachetele ”Tsyklon” și ”Dnipro” derivată direct din R-36, care au plasat în orbită numeroși sateliți.

***

Pentru a lansa producția, ai nevoie de „echipamente, oameni, experiență, echipamente, consumabile”

 

În același timp, el a menționat că este imposibil să se fabrice o rachetă balistică și să se crească producția acesteia într-un an. Toate acestea necesită mult mai mult timp, având în vedere că țara noastră nu se ocupă de producția de rachete de mulți ani, a explicat expertul.

„Cât de repede pot fi fabricate aceste rachete, cât de repede putem crește această producție - aceasta este o întrebare pentru producători, pentru cei care se vor ocupa de asta. Și acesta este doar nivelul tactic. Pentru că o rază de acțiune de 300 km este o rachetă balistică de uz tactic. Există, de asemenea, rachete de uz strategic, există chiar mai mult de 5,5 mii km de rază de acțiune, dar acesta este un alt nivel de purtător de rachete. Dar rachetele tactice - acest lucru este posibil, avem toate capacitățile pentru asta”, a comentat specialistul.

Potrivit lui Borovik, pentru a lansa producția, ai nevoie de „echipamente, oameni, experiență, echipamente, consumabile”, iar acest lucru necesită mai mult timp decât fabricarea dronelo.

Vorbind în general despre rachetele ucrainene, Borovik a reamintit că Ucraina produce cunoscutele „Neptune”, care au fost folosite, în special, pentru a lovi crucișătorul „Moskva”.

 

Balistica ucraineană

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că programul de rachete ucrainean a fost discutat în detaliu la o reuniune a Cartierului General al Comandantului Suprem și că sarcina a fost stabilită pentru a accelera cât mai mult posibil crearea balisticii ucrainene .

În august anul trecut, în timpul unei conferințe de presă, Zelenski a anunțat că, pentru prima dată de la începutul războiului de amploare din 2022, armata ucraineană a testat cu succes propria rachetă balistică .

La rândul său, consilierul șefului cabinetului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a relatat că noua rachetă balistică a Ucrainei are o rază de acțiune de 600-700 km. În același timp, cât de eficient va funcționa această armă va fi înțeleasă doar în timp, a spus el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel