Câte tancuri T-55 mai are România și de ce acestea vor rămâne în dotarea Armatei mult timp după ce ajung cele 54 de Abrams

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Sursă foto: MApN

România deține în continuare tancuri T-55, fiind printre puținii operatori activi ai T-55 sovietice. Vor fi achiziționate desigur 54 de tancuri Abrams americane care, în mod logic, vor înlocui bătrânele T-55.

În luna mai, Parlamentul României a dat undă verde achiziției de tancuri americane Abrams, la nivel de batalion, aflate în uzul forțelor armate americane. Ministerul Apărării Naţionale a solicitat ulterior, la începutul lunii aprilie, conducerii Parlamentului aprobarea prealabilă pentru achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate.

Programele de înzestrare din ultimii ani nu s-au axat pe arma tanc. Au fost achiziționate echipamente de ultimă generație precum sisteme de apărare antiaeriană Patriot sau lansatoare de rachete HIMARS, dar contracte aflate în derulare vizează și blindate moderne Piranha V, baterii de coastă NSM sau avioane de luptă F-16. Pasul către F-35 Lightning II de generația a V-a a fost deja făcut. 

Războiul împotriva Ucrainei declanșat de Federația Rusă a arătat însă că tancurile sunt încă de actualitate în teatrele de operații din 2023. Și nu doar că sunt de actualitate, dar reprezintă o componentă importantă. 

Astfel, pe lângă cele 54 de tancuri Abrams pe care România le va achiziționa, la nivel de batalion, generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a anunțat recent că planurile vizează achiziția a mai multor tancuri, avansând cifra de 300. Desigur, trebuie subliniat că asta nu înseamnă că toate vor fi Abrams americane.

 

Câte tancuri T-55 mai are România în dotare și de ce acestea vor rămâne active mult timp după ce ajung cele 54 de Abrams americane

 

2. Tanc Lecle... (leclerc-t-55_79691900.jpg)Tanc Leclerc francez, în timpul unor exerciții la Turda alături de un T-55 românesc. Foto: Ministerul Apărării din Franța via Statul Major al Forțelor Armate ale Franței

Generalul (r.) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est și președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, prezent recent la podcastul Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, unde s-a abordat problema infrastructurii și a mobilității militare, a vorbit inclusiv despre importanța tancurilor. 

Generalul (r.) Bălăceanu a amintit că din 5 batalioane de tancuri aflate în dotarea Armatei române, 3 sunt batalioane de T-55. Un calcul simplu arată că există 162 de tancuri T-55 operaționale în dotarea Armatei. În mod logic, Abrams vor înlocui aceste tancuri.

„La ora actuală, noi avem un batalion de tancuri modernizate TR-85, un al doilea de tancuri românești TR-85M1 Bizonul și încă trei batalioane, nu e niciun secret, de tancuri T-55. Programul tanc nu vizează doar dotarea unui batalion. Generalul Incicaș are dreptate, trebuie să avem posibilitatea să înlocuim tancurile, cel puțin la nivelul celor 5 batalioane pe care le vom păstra”, a precizat generalul (r.) Bălăceanu, care a amintit și el că la înzestrarea cu arma tanc „lucrurile au fost mai complicate pentru că la un moment dat nu mai era tancul cel vizat de războiul viitorului”.

Foto: TR-85M1 Bizonul , Forțele Terestre Române

„Tancul își menține valabilitatea și nu și-a pierdut rolul și locul într-un război modern care înseamnă tehnologie și foarte multe componente clasice. Războiul din Ucraina ne demonstrează acest lucru”, a adăugat generalul (r.) Bălăceanu.

Astfel, în contextul în care în dotarea Armatei mai există trei batalioane de tancuri T-55, iar România a optat inițial pentru 54 de Abrams - urmând ca alte tancuri moderne să fie achiziționate abia în următorii ani, achiziția putând să se întindă până la finalul deceniului - tancurile T-55 vor mai rămâne în dotarea forțelor armate române, mult după venirea primelor Abrams menite să le înlocuiască.

CITEȘTE ȘI: Unde va disloca România cele 54 de tancuri Abrams? Transilvania e o opțiune din motive interne evidente, dar direcțiile de amenințare sunt altele

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel