Caracteristicile dronelor Watchkeeper X achiziționate de România (Video). Armata va dispune de 21 de UAV-uri dotate cu senzori de ultimă generație

Dronă Watchkeeper X. Foto: Thales
Dronă Watchkeeper X. Foto: Thales

MApN, prin Romtehnica, și Elbit Systems au semnat ieri contractul pentru achiziția de drone Watchkeeper X pentru Armata română.

Astfel, România va achiziționa 7 sisteme de UAV-uri Watchkeeper X, drone clasice din clasa II. 

Dronele Watchkeeper X  au la bază Hermes 450, diferențe fiind la partea de senzori.

Cu un radar modernizat și modificat, dronele Watchkeeper X în versiunea pe care le va achiziționa România, dispun de senzori noi de ultimă generație.

Watchkeeper X a fost dezvoltat pentru nevoile Armatei britanice, însă versiunea pe care o va achiziționa România este una îmbunătățită.

UAV-urile sunt combat proven, fiind folosite în operațiuni militare de către britanici în Afganistan.

România va achiziționa 7 sisteme Watchkeeper X. Fiecare sistem dispune de un centru de comandă și control la sol și trei drone. Vor intra astfel în dotarea Armatei 21 de drone. Numărul centrelor de comandă e esențial pentru dispunerea UAV-urilor și acoperirea întregului teritoriu național. 

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, valoarea totală a achiziției e de 1.891 miliarde lei, fără TVA.

În ceea ce privește caracteristicile principale ale Watchkeeper X, din informațiile publicate de producător, acestea au o masă de 550 kilograme(sunt astfel la granița clasei II de UAV-uri care cuprinde drone între 150 și 600 kilograme).

Încărcătura (MTCR CAT 2) este de 180 kilograme, autonomia fiind de 16 ore. Dronele efectuează decolarea și aterizarea în mod automat și dispun de o rază de acțiune de 200 kilometri. Plafonul este de aproximativ 4876 m (16000 ft) iar viteza pe care o dezvoltă poate atince 150 km/h.

Youtube video image

1. -imagine fara descriere- (watchkeeper-x-caracteristici_22101800.png)

 

Producția dronelor se va face în România

 

Potrivit contractului semnat cu gigantul israelian Elbit Systems, începând de la al treilea sistem, întreaga producție se va face la noi în țară.

„Începând cu primul sistem UAS Watchkeeper X, producția structurii platformei aeriene și producția structurii containerului stației terestre de comandă-control, precum și producția de componente electrice și mecanice din compunerea sistemului se vor realiza pe teritoriul României, la operatori economici din industria națională de apărare”, arată MApN.

Elbit producea deja în România componente pentru toate dronele lor, inclusiv Hermes sau Watchkeeper, la facilitățile pe care le deține la Bacău.

Într-o primă reacție oficială, cei de la Elbit și-au manifestat „încredere că abilitățile excelente ale inginerilor și tehnicienilor români și relațiile strânse pe care le-am dezvoltat cu industria locală vor juca un rol cheie în furnizarea acestei capabilități”.

"Suntem onorați că am fost aleși pentru acest program important. Suntem mândri de parteneriatul nostru de durată cu România și de abilitatea noastră de a contribui la industria de apărare și la economia României. 

Avem încredere că abilitățile excelente ale inginerilor și tehnicienilor români și relațiile strânse pe care le-am dezvoltat cu industria locală vor juca un rol cheie în furnizarea acestei capabilități către Forțele Armate Române", au declarat reprezentantii Elbit Systems pentru presa din România.

CITEȘTE ȘI: Un comandant britanic de UAV-uri explică de ce dronele propuse României domină clasa II. „Watchkeeper X, superior versiunii Marii Britanii”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel