Bulgaria - interesată de blindate Piranha V produse în România. După ce a ratat contractul Slovaciei, România mai are o șansă la sud de Dunăre

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Piranha V, sursă foto: Forțele Terestre Române
EXCLUSIV
Piranha V, sursă foto: Forțele Terestre Române

În luna aprilie a acestui an DefenseRomania a anunțat în exclusivitate că Slovacia a cerut un RFI (request for information) către General Dynamics cu privire la Piranha V iar în cazul în care Bratislava ar fi ales Piranha V, acestea urmau să fie produse în România. Din păcate Bucureștiul nu a reușit să respecte anumite termene fapt pentru care a pierdut oportunitatea, însă își poate lua revanșa în contextul în care Bulgaria e interesată de transportoare de acest tip.

Ceea ce publicația noastră a scris încă din aprilie, anume că Slovacia s-a interesat oficial de Piranha V produse în România, s-a confirmat.

Din păcate autoritățile noastre nu au fructificat oportunitatea.

Directorul Asociației Patronale Române a Producătorilor de Tehnică Militară (PATROMIL) a fost prezent în această săptămână la emisiunea difuzată în fiecare vineri Obiectiv EuroAtlantic, care a avut ca subiect exportul de armament al României. Vorbind despre discuțiile cu Slovacia, Viorel Manole a adăugat că din păcate „România a dispărut din lista scurtă deoarece nu a trimis din diverse motive restul de documente la timp”.

„România a răspuns acelui request for information (RFI) (n.r. - către Slovacia). Ne-am precalificat, dar mai apoi nu s-au trimis la termen următoarele documente, Am dispărut din lista scurtă deoarece nu am trimis din diverse motive restul de documente”, a precizat directorul PATROMIL în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, la DefenseRomania.

 

România mai are o șansă: Bulgaria e interesată de Piranha V, produse în țara noastră

 

Acesta a dezvăluit ulterior că, pe modelul Slovaciei, vor exista discuții și cu Bulgaria care e interesată de Piranha V. Liderul PATROMIL și-a manifestat dorința ca în discuțiile preliminare cu Bulgaria, România să invite și industria de apărare prin firmele implicate în programul Piranha V în țara noastră.

„Sunt discuții pe piață de un interes al Bulgariei pentru Piranha V. Aceste cooperări se fac între guverne. Dar sper ca Ministerul Economiei din România să fi învățat ceva din experiența recentă cu Slovacia. Am înțeles că vor fi câteva întâlniri la nivel ministerial și eu sper ca și noi, industria românească care participă la programul Piranha V să fim invitați, dacă va fi cazul.

Piranha V se realizează în Uzina Mecanică București din cadrul ROMARM, dar să nu uităm că mai sunt o grămadă de companii românești implicate în program precum Pro Optica, Interactive, CSR (n.r. - Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații), Stimpex etc. Toți sunt lideri de piață pe zonă de înaltă tehnologie”, a conchis Viorel Manole.

Potrivit informațiilor noastre, putem confirma că o întrevedere va avea loc săptămâna viitoare când o delegație bulgară e așteptată la București.

Dacă autoritățile din România vor „învăța” din ceva din eșecul discuțiilor cu Slovacia rămâne de văzut în următoarele săptămâni.

 

Programul bulgar de înzestrare cu transportoare blindate

 

2. Piranha V,... (piranha-v-copy_43568400.jpg)

Piranha V, foto: DefenseRomania

Cert e că decizia Bulgariei, de a se interesa de Piranha V produse în România, e cel puțin interesantă. Vecinii noștri de la sud de Dunăre vor alege probabil un contract G2G (guvern la guvern), după ce în programul de înzestrare cu blindate fusese anulat. Sofia a pus capăt anul trecut programului de achiziție după ce s-a constatat că ofertele de preț ale ofertanților preselectați au depășit bugetul alocat de aproximativ 800 de milioane de dolari. 

În mod cert discuțiile dintre Bulgaria și România vor viza producerea blindatelor împreună. Nicolae Nasta, directorul Romtehnica, anunța în urmă cu două luni în cadrul unui eveniment public că au existat discuții cu partea bulgară iar țara noastră a propus ca printr-un joint-venture să poată fi lansată producția. 

Se pare că ar fi vorba de 150 de blindate Piranha V de care Bulgaria se interesează.

Interesant e că industria din Bulgaria e foarte activă și a prezentat în vara acestui an un nou vehicul blindat Rila într-o nouă configurare, e vorba de varianta îmbunătățită Rila 8x8-B.

Rila este oferta companiei International Armored Group pentru programul militar de înzestrare cu vehicule blindate 8x8 derulat de Ministerul bulgar al Apărării. 

 

Înzestrarea Armatei române cu Piranha V. Începând din această fază transportoarele blindate ar trebui produse în România

 

Piranha V vor fi construite în România în baza unui acord de tip joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și gigantul american General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania), semnat la mijlocul lunii martie în prezența premierul Nicolae Ciucă şi ministrului Economiei, Florin Spătaru, alături desigur de reprezentanții celor două companii.

CITEȘTE ȘI: Blindatele Piranha V din dotarea României vor dispune de sistem românesc de comandă și control. Aplicația BC2A a trecut testele

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel