Armata Bulgariei primeşte o nouă propunere de achiziţie pentru transportoare blindate. Dacă Sofia acceptă oferta, Rila 8x8 ar putea fi produs la Burgas într-o nouă uzină

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Un vehicul blindat Rila într-o o nouă configuraţie reprezintă oferta companiei International Armored Group pentru programul militar de înzestrare cu vehicule blindate 8x8 derulat de Ministerul bulgar al Apărării. Compania International Armored Group (IAG) a prezentat, în perioada 1-4 iunie, în cadrul expoziției de apărare Hemus din Plovdiv, Bulgaria, o versiune îmbunătățită a noului său vehicul blindat 8x8 Rila.

Primul prototip al transportorului blindat Rila a fost prezentat pentru prima dată la expoziţia internaţională de armament IDEX 2021, dar acum, în cadrul Hemus, a fost expus într-o formă mult îmbunătățită, denumită Rila 8x8-B.

După cum precizează analiştii militari ai publicaţiei Shephard, compania International Armored Group a pus accentul pe reducerea greutății cu aproape 1.000 kg a noii versiuni a Rila 8x8, ceea ce ar trebui să crească semnificativ gradul de mobilitate al acestui transportor blindat.

La expoziția de apărare Hemus din Bulgaria, versiunea actualizată a Rila 8x8 a fost prezentă cu o stație de arme controlată de la distanță (RWS) Guardian 30 de la compania spaniolă Escribano. Staţia de arme este echipată standard cu un tun Bushmaster Mk44 de 30 mm și o mitralieră de 7,62 mm, dar există opțiunea de a adăuga şi două lansatoare de rachete ghidate antitanc.

IAG a fost fondată de antreprenorul și inginerul bulgar Anton Stefov, care a anunțat recent că intenţionează să deschidă o fabrică lângă Burgas. Această unitate, în valoare de 11 milioane de dolari, ar urma să lucreze la vehiculele comandate pentru a fi livrate armatelor din U.E. Uzina ar urma să-şi deschidă porţile începând cu anul 2024. În prezent, IAG are facilități de producție și dezvoltare în Turcia, Emiratele Arabe Unite și SUA.

Reprezentanții companiei IAG au declarat pentru publicaţia Shephard că oferă transportorul blindat Rila 8x8 pentru a răspunde nevoilor Forțelor Armate Bulgăre în cadrul programului militar de înzestrare cu vehicule blindate 8x8, derulat de Ministerul bulgar al Apărării.

Vehiculul este propulsat de un motor diesel de 13 litri cu o putere de 560 CP, dar ar putea fi echipat şi cu un motor mai puternic de 720 CP. Pentru șasiul Rila 8x8 sunt folosite elemente împrumutate de la șasiul camionului Iveco 8x8, deși IAG face eforturi serioase de proiectare pentru a reduce pe viitor din greutatea acestui transportor.

Greutatea actuală este de 26 de tone, în timp ce caracteristicile balistice și de protecție împotriva minelor sunt conforme cu STANAG 4569 Nivelul 4A/4B. Rila 8x8 are o autonomie de 700 km și o viteză maximă pe drumuri asfaltate de 100km/h.

În cazul în care Ministerul bulgar Apărării va alege Rila 8x8, IAG spune că producţia de transportoare blindate va fi în totalitate făcută în uzină din Burgas.

În martie 2021, Ministerul bulgăria Apărării a pus capăt programului de achiziție de vehicule blindate, deoarece s-a constatat că ofertele de preț ale ofertanților preselectați (Patria și General Dynamics Land Systems) au depășit bugetul alocat de aproximativ 800 de milioane de dolari.

Un an mai târziu, ministrul Apărării, Dragomir Zakov, a declarat că proiectul va deveni una dintre prioritățile de achiziție pentru noul cabinet de la Sofia, care a intrat în funcție în decembrie 2021.

Cu toate acestea, nu există încă un plan specific pentru când și cum va fi relansat programul militar de înzestrare cu vehicule blindate 8x8.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel