Black Hawk „produs acasă”: Polonia cumpără peste 20 de elicoptere fabricate la Mielec, locația unde se produc și secțiuni din fuzelajul de F-16

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Black Hawk, sursă foto: PZL Mielec
Black Hawk, sursă foto: PZL Mielec

Ministerul apărării de la Varșovia a plasat zilele trecute o nouă comandă de elicoptere Black Hawk, ”made in Poland”, care vor intra în dotarea Forțelor Aeropurate poloneze.

Este vorba de o a treia comandă, făcută de Agenția de Armament din subordinea Ministerului Apărării al Poloniei, pentru elicoptere americane S-70 Black Hawk.

Aeronavele fabricate la unitatea de producție PZL Mielec vor ajunge în dotarea Forțelor Aeropurate poloneze.

Potrivit informațiilor publicației Defense24, este vorba despre achiziția a peste 20 de elicoptere S-70 Black Hawk care vor fi configurate pentru a putea desfășura acțiuni de luptă atât în colaborare cu elicopterele AW149 (deja achiziționate), cât și cu celebrele elicoptere AH-64E Apache (Polonia și-a anunțat intenția de a cumpăra 96 ​​de Apache).

S-70 Black Hawk vor fi înarmate, în special, cu rachete ghidate antitanc Hellfire.

Aceasta este a treia achiziție de elicoptere Black Hawk pentru armata poloneză, toate aparatele de zbor fiind fabricate de PZL Mielec.

În cazul primelor două achiziții, a fost vorba despre livrarea a 8 elicoptere de acest tip pentru Forțele Speciale cu un cost total de peste 1,2 miliarde PLN (aprox. 270 mil. euro).

Comanda pentru primul lot a fost emisă în 2019, iar livrarea a avut loc în același an. Comanda pentru al doilea lot a fost plasată în decembrie 2021 și ar trebui finalizată în perioada 2023-2024.

Fabrica PZL Mielec produce, pe lângă elicopterele S-70 Black Hawk, secțiuni din fuzelajul celei mai moderne variante de F-16 - Block 70/72. În luna martie a acestui an, au ieșit de pe poarta fabricii de la Mielec primele elemente de fuzelaj - secțiunile din spate și din față ale fuzelajului central al aeronavei. Ambele au fost destinate liniei de asamblare finală F-16 a Lockheed Martin din Greenville, Carolina de Sud.

Polonia se pregătește

Anterior, Polonia  a semnat un contract cu Coreea de Sud pentru achiziționarea de 48 de avioane ușoare FA-50, 180 de tancuri K2 și obuziere autopropulsate K9.

Varșovia și Seul au convenit și asupra producției de tancuri sud-coreene pe teritoriul Poloniei.

De asemenea, Polonia  a decis să cumpere 484 de sisteme americane de rachete cu lansare multiplă HIMARS.

 Forțele Aeriene Poloneze vor primi și 32 de avioane F-35 Lightning II, primele livrări urmând să aibă loc, cel mai devreme, la sfârșitul anului 2026.

Varșovia va cumpăra și peste 360 de tancuri Abrams. Astfel, Polonia a anunțat oficial două pachete privind achiziția de tancuri americane Abrams. Ultimul anunț vizează 116 tancuri aflate în uz. Achiziția vine însă după semnarea contractului pentru cele 250 de Abrams în cea mai modernă versiune - Abrams M1A2 SEPv3, dotată cu celebrul sistem de protecție Trophy.

Sistemul activ de protecţie Trophy detectează focul inamic, calculează unghiul şi timpul de impact şi lansează o ploaie de alice asupra proiectilului. Raza de acţiune este mică pentru a nu pune în pericol infanteria, iar sistemul este eficient împotriva rachetelor antitanc, a RPG-urilor şi a altor proiectile similare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel