Polonia devine prima Armată a Europei: Zeci de Apache, sute de tancuri Abrams și HIMARS vor ridica o barieră de netrecut pentru Rusia

Darius Muresan |
Data publicării:
Un elicopter UH-60 Black Hawk și unul AH-64 Apache, zburând deasupra unui tanc american Abrams M1A2. Foto: Departamentul Apărării din SUA
Un elicopter UH-60 Black Hawk și unul AH-64 Apache, zburând deasupra unui tanc american Abrams M1A2. Foto: Departamentul Apărării din SUA

E o chestiune de timp până când Polonia va deveni cea mai puternică forță terestră din Europa. Cu lecțiile istorice învățate, polonezii investesc masiv pentru a putea face față unei noi ipotetice invazii venite dinspre Federația Rusă. Totodată, Varșovia are în coastă și enclava rusă Kaliningrad, puternic militarizată.

Vicepremierul polonez Mariusz Błaszczak, care deține și funcția de ministru al Apărării, în cadrul unei emisiuni la Polskie Radio, a anunțat că obiectivul de a deveni cea mai mare armată terestră din Europa va fi atins de Polonia în maximum doi ani.

E un plan foarte ambițios, dar pentru care Polonia investește masiv.

În acest sens Polonia achiziționează zeci de sisteme de artilerie, lansatoare multiple HIMARS, dar și sute de tancuri americane Abrams și sud-coreene K2 Panther. Nu în ultimul rând 96 de elicoptere de atac Apache vor ajunge în dotarea Forțelor Terestre Poloneze.

2. Tancuri am... (academia-de-tancuri-abrams-polonia_27040400.jpg)

Tancuri americane Abrams în Polonia. Foto: Ministerul Apărării din Polonia

Înaltul oficial de la Varșovia spune că obiectivul e închiderea unei părți mari din teritoriu, în zona orașului Brzeg, situat în sud-vestul Poloniei, „poartă” folosită de ruși de mai multe ori când au invadat Polonia.

Mariusz Błaszczak a declarat că a „bătut palma” cu Lloyd Austin, secretarul Apărării de la Washington, ca SUA să livreze înainte elicoptere Apache aflate în stocurile Armatei americane pentru ca militarii polonezi să înceapă pregătirea, astfel încât în momentul în care vor începe livrările celor 96 de elicoptere Armata să fie pregătită.

„Obiectivul nostru este să creăm o forță terestră foarte puternică, echipată modern, inclusiv cu tancuri Abrams. E vorba de închiderea porții Brzeg, adică închiderea unei porțiuni din teritoriul nostru, care a fost folosită de ruși de mai multe ori în isotrie pentru a ataca și invada Polonia. O astfel de barieră formată din militari polonezi bine pregătiți, având în dotare Abrams sau elicoptere Apache, va fi o barieră de netrecut”, a precizat ministrul Apărării de la Varșovia.

Acesta a confirmat că primul Abrams american va fi livrat Poloniei la finalul acestei luni.

 

Polonia se înarmează masiv și devine cea mai puternică forță terestră a Europei: 96 de elicoptere de atac Apache, sute de tancuri Abrams și K2, dar și sute de lansatoare de rachete HIMARS vor intra în dotarea Armatei poloneze

 

3. Sistem ame... (himars-army-mil_23673800.jpg)

Sistem american de lansare multiplă HIMARS. Foto: US Army

Amintim că Polonia a semnat contracte importante cu Coreea de Sud privind livrarea şi producerea de material militar greu, care vizează circa o mie de tancuri de luptă K2 Panther. Totodată, Polonia a comandat 250 de tancuri americane Abrams pentru a înlocui vechile tancuri din epoca sovietică pe care le-a trimis în Ucraina.  Ulterior, polonezii au anunțat o altă achiziție de 116 tancuri Abrams second hand.

Polonia va deveni astfel cel mai mare utilizator de Abrams din lume, desigur, după SUA.

Varșovia mai intenționează totodată să ducă la bun sfârșit un contract-mamut, pentru vânzarea a 484 de lansatoare HIMARS.

La începutul lunii februarie, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de lansatoare multiple HIMARS și de rachete ATACMS și GMLRS către Polonia pentru o valoare de 10 miliarde USD.

Majoritatea (468 de lansatoare), vor fi montate pe camioane Jelcz fabricate în Polonia, iar 36 de lansatoare vor veni montate pe camioanele americane Oshkosh.

CITEȘTE ȘI: TAB-77 și Zimbrii care se stricau în misiune sunt istorie. Demonstrație de forță Piranha 5 românești: Marș de 1.000 km a blindatelor de luptă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel