Germania se teme să trimită Taurus-ul în Ucraina, dar dezlănțuie ”Gheparzii”: Nemții văd apărarea antiaeriană ca prioritate absolută

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Captură de ecran: Comandamentul Forțelor Comune al Forțelor Armate ale Ucrainei
Captură de ecran: Comandamentul Forțelor Comune al Forțelor Armate ale Ucrainei

Germania a trimis un alt lot de ajutor militar Ucrainei. Deși lipsesc mult-doritele rachete de c roazieră Taurus, pachetul de asistență de securitate conține, printre altele, sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard, precum și drone de recunoaștere RQ-35 Heidrun și Vector.

Gestul Berlinului nu a trecut neobservat de ucraineni, care au ținut să mulțumească pentru sprijin.

Se pare că oficialii de la Kiev au recalibrat tonul în raport cu partenerii europeni, în special după momentul neplăcut de la Summitul NATO de la Vilnius. Zelenski declara atunci că nu înțelege cât de mult ar trebui să-și exprime mulțumirile față de ajutorul occidental (în speță fiind vorba atunci despre ministrul britanic al apărării). În orice caz, Kievul și-a învățat lecția și, oricât de dificilă este situația în care se găsesc, au înțeles că sarcasmul nu este productiv relației cu lumea liberă, iar recunoștința trebuie exprimată și în cuvinte.

Mai jos, răspunsul lui Zelenski de la Summitul NATO de la Vilnius:

Așa încât, președintele Zelenski a ținut să-i mulțumească lui Scholz pentru livrarea de arme și muniție (așa cum a făcut-o și la dresa României, cu ocazia vizitei sale la București). Totodată, într-o convorbire telefonică, l-a informat despre situația actuală de pe front, cu accent pe atacurile rusești nereușite din apropierea Avdiiivka.

 

Rachetele Taurus, subiect tabu. Sprijinul Germaniei se axează pe apărarea antiaeriană

Racheta Taurus

Rachetele Taurus ar contribui serios la capacitatea ofensivă a Armatei ucrainene, însă aici există o problemă: cancelarul Scholz refuză cu obstinație să furnizeze Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă.

Temerile cancelarului german se leagă de faptul că rachetele ar putea fi folosite pentru a ținti teritoriul Federației Ruse, deși ucrainenii au promis în repetate rânduri (și s-au ținut de cuvânt) că se vor abține de la acest tip de lovituri, iar partenerii germani și francezi au trimis deja ”verii” mai mici ai Taurus (rachetele Storm Shadow, respectiv SCALP), iar SUA au livrat deja primele 20-30 de rachete balistice cu rază lungă ATACMS.

Cu toate acestea, sprijinul german este mai mult decât important. Așa cum remarca și șeful Pentagonului, Lloyd Austin, la ultima întâlnire a formatului Ramstein, Germania este unul dintre cei mai mari donatori de arme și muniții pentru Ucraina: „Ținând cont de dimensiunea economiei, contribuția sa este mai mare decât cea a Americii”, a spus Austin.

 

Sisteme Gepard și drone de recunoaștere

Sistem Gepard

Germania a predat deja Ucrainei 46 sisteme Gepard. Este foarte posibil ca cele trei sisteme Gepard livrate acum să fie direcționate către întărirea apărării aeriene a porturilor de la Dunăre și în zona portului Odesa.

Pe lângă ”gheparzi”, cele 20 drone de recunoaștere RQ-35 Heidrun și 20 de drone similare Vector, Germania a mai trimis sisteme cap-tractor HX8 cu semiremorci, 13 vehicule pentru  grăniceri și câteva mii de obuze de artilerie DM125 de 155 mm, potrivit ziarului Ukrainska Pravda.

În același timp, Ministerul German al Apărării și-a reamintit intenția de a livra Ucrainei un alt sistem antirachetă Patriot și noi rachete aer-aer cu rază scurtă de acțiune, cu ghidare în infraroșu IRIS-T, acesta din urmă depășind așteptările, cu o rată foarte ridicată de interceptare, potrivit militarilor ucraineni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel